Montessori hrátky - dopředu i zpátky. Jak na procvičování barev a posloupností

Monte aktivity moje děti jednoznačně baví. Od listopadu chodíme s Raječkem do Montessori klubíku v porubském Kaštánku. Jediný háček je v tom, že nám ta hodinka vždycky hrozně rychle uteče a Raja si chce ještě hrát...




...no a tak se inspirujeme i na doma. A já jsem i díky tomu zase po delší době sesbírala naše aktivity do jednoho článku, s tipy pro spořivé, ale ne až tak úplně tvořivé Montessori fandy. Tentokrát s cílem nenápadného procvičování intelektuálních dovedností, jako jsou barvy či posloupnosti.
A samozřejmě s tím ruku v ruce jde i trénink jemné motoriky.

Jak na ty barvy

 
Barvy Raječek umí, přesně pozná stejné odstíny, jenom si ještě plete jejich pojmenování. Zajímavé je, že výborně mu jdou ty složitější odstíny, jako třeba bílá, růžová nebo oranžová. Zato ty hlavní, jako je modrá, červená či žlutá se mu terminologicky pletou.

A tak procvičujeme.

Kolíčky, to je hit

Když věším prádlo, zpravidla mi nejméně jedno z dětí asistuje. Raječek podá pár ponožek a pak se zapomene s kolíčky na prádlo. A protože je máme barevné, hned je využíváme k učení hrou a přicvakáváme stejné do řady vedle sebe na plechovku, v které kolíky uchovávám. 
Nemáte plechovku? Určitě vymyslíte jinou plochu, na kterou se dají přicvakávat, přinejhorším poslouží krabice od bot nebo i kus tvrdého papíru.
Spolu s barvičkami trénujeme i obratnost prstíků.




A zase ty korálky

Navlékání korálků se tak nějak prolíná každým mým monte článkem a nejinak tomu bude i dnes. Korálky totiž můžeme podle barev nejen třídit do misek, ale také navlékat. Buď vždy všechny od jedné barvy, nebo si vymyslet vzor a ten dodržovat. Čím je dítko mladší, tím by měl být princip jednodušší, stačí třeba střídání dvou barev.
Korálky můžeme taky vyskládávat do tvořítka na led, když už ho máme doma.




Třídíme a třídíme, na druh věci nehledíme

A takto můžeme třídit vlastně kde co. Máte-li doma barevné papíry, můžete si je rozložit a začít strouhat pastelky. A ty ostrouhané klást podle barev na ty papíry. Spojíte tak příjemné s užitečným. 
Klasikou jsou pak barevné sklenice na pastelky, ty my nemáme z důvodu úspory místa, ale pokud se vám vejdou, neváhejte: skleničky od přesnídávek nebo plechovky nabarvěte, do průhledných sklenic také stačí jen vsunout stočený proužek barevného papíru.

Kdysi jsem v Lidlu koupila desku s dřevěnými čísly a Raječek, i když zatím čísla neumí, si s nimi rád hraje. Snaží se je podle tvaru strkat do šablony, ale taky je ... hádejte ... třídíme podle barev!

Posloupnosti a řady


Zvláštní kategorií jsou posloupnosti, seřazování různých věcí podle daných kritérií a srovnávání. To zatím Raječek moc nechápe, ale občas se k tomu spontánně dostane, tak ho v tom podpořím.

A i když na to existuje spouta bezva monte pomůcek, my si vystačíme s tím, co máme.

Například seřazujeme podle velikosti kolečka z navlékací kytičky. A když to máme podle velikosti, můžeme je ještě dělit na tlustá a tenká. Seřazujeme je buď na zemi, nebo navlékáme na tyčku - od největšího po nejmenší nebo od nejmenšího po největší.





Seřazovat můžete také třeba míče a znovu se ke slovu dostávají i takové ty sady kelímků pro nejmenší.

Zkrátka a dobře, recyklujeme hračky a snažíme se využít jejich vlastností tak, aby nám byly co nejvíce k zábavě i ku prospěchu.


Líbil se vám článek? Přečtěte si i další příspěvky z našeho blogu. 
Víte o kamarádkách, které by mohl zajímat? Sdílejte :-) 
Chcete být pravidelně informováni o nových článcích? Lajkněte naši FB stránku Stejná vlna.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Cvičení při diastáze břišního svalu

Diastáza břišního svalu - co to je a jak ji poznat

Znáte kičrí? Je to zdravý, vynikající a hlavně skoro bezpracný oběd. Zkuste ho taky