6 tipů na Montessori zábavu bez velkých nákladů

Montessori pedagogika je teď v módě. Prodává se spousta specializovaných, krásných a rozvíjejících hraček a pomůcek. Bohužel ale taky někdy neuvěřitelně drahých. Přesto si můžeme podnětně hrát i za pár korun. Toto baví nás:

1. Korálky

Velké dřevěné korálky z hračkářství za 150 Kč byly super investicí. K nim jsem ještě pořídila různě široké tkaničky a navlékáme. Nebo je třídíme podle barev. Nebo podle tvarů na hranaté, kulaté, soudečky atd. Nebo je meteme smetáčkem na lopatku a vyhazujeme do minipopelnice a sypeme do popelářského (hracího!) auta. Nebo nabíráme lžičkou, přesypáváme, zkrátka co nás zrovna napadne.
Procvičujeme tak jemnou motoriku, barvy, tvary, fantazii.
Hra baví všechny od nejmenších po předškoláky.

2. Hádej, co tam je

Neprůhledný látkový pytlík naplním různými drobnými hračkami a předměty denní potřeby, zavážu dětem oči šátkem a oni poslepu tahají "králíky z klobouku" a hádají, co to je. Ještě větší zábava pro ně je naplňovat pytlík a nechat hádat mámu. Venku hru ozvláštní a ztíží hádání přírodnin z okolí.
Hra zlepšuje smyslové vnímání, především hmat, a fantazii.

Ocení spíš větší děti, prťata zatím bez zavázaných očí jen tahají věci z pytíku, i to je pro ně zábava.

3. Rybičky, korkové rybičky

Mísa vody, špunty od vína místo rybiček (postupné pořizování této pomůcky jistě rodiče ocení), sítko jako podběrák a je na dlouho o zábavu postaráno. Daní je možnost rozlité vody, ale proto to taky neděláme na koberci, ale v kuchyni na linu, a s možnou potopou předem počítáme. Mísu dávám na tác, takže většina vycákané vody se udrží na něm, celou mísu zatím nevylili. Nebo se s rybičkami vydáme na balkón a užijeme si přitom pěkného počasí.
Trénujeme motoriku a opatrnost, pečlivost a soustředění.

Baví hlavně ty nejmenší.

4. Zvukové pexeso

Zvukové pexeso je nejen zábavné hrát, ale taky vytvářet. Nejdřív musíme koupit a vypít balení Actimelu (mňam), nebo si pořídit jiné lahvičky nebo krabičky, zkrátka je třeba mít sudý počet libovolných, uzavíratelných a stejných prázdných nádobek. Do nich pak nasypeme po dvojicích různě znějící předměty, jako např. rýži, písek, kamínky, koření atd. atp. Dna si pro jistotu označíme, abychom věděli, co patří k sobě. Uzavřeme a oblepíme dvěma barevnými izolepami, aby ve dvojici bylo vždy po jedné od každé barvy. A potom už hrajeme jako obyčejné pexeso - zatřeseme jednou lahvičkou a hledáme druhou do páru. Zatím máme čtyři dvojice a postupně doplňujeme.  
Hra na rozvoj smyslového vnímání, v tomto případě sluchu. Společná výroba pomůcky navíc, jako každá společná činnost, prohlubuje vzájemný vztah.
Hra pro malé i větší. Ti nejmenší spíš jen štěrchají a seznamují se s různými zvuky, větší už si regulérně zahrají.

5. Kde máš nos?

Běhací hra, při které pilujeme části těla. Běháme sem a tam za zvuku písničky. Když přestanu zpívat, zastavíme se a já se zeptám, kde máš nos (ouška, ruce, bříško atd.)? A prcek s nadšením ukazuje. Hra vhodná do interiéru i ven.
Touto hrou trénujeme hrubou motoriku, zdatnost, učíme se části těla a chápat pravidla hry.
 
Určeno pro nejmenší. Staršího sourozence zapojíme tak, že mu dáme za úkol vybírat části těla.

6. Hledač pokladů

Do krabice s vodou nechám v mrazáku zamrznout drobné předměty, které potom kladívkem vykopáváme. Pro zvýšení napětí někdy věcem předem přisoudíme hodnotu a na závěr zjistíme, kdo našel největší poklad. Poté sledujeme, jak se trosky ledu postupně mění ve vodu. To vše raději na balkóně nebo na tácu či nepropustné podložce na přesazování kytek. A pozor, vykopávání pokladu načasujeme mimo noční klid.
Podporujeme zručnost a vytrvalost a poznáváme přírodní zákony.
 
 
Baví malé i velké, starší asistuje i u tvorby ledu, a tak se seznamuje s proměnami vody. Můžeme provozovat za různého počasí a sledovat, jak rychle se led rozpustí vzhledem k okolním teplotám.
Variantou této hry je schování hraček do mouky, strouhanky nebo jemného písku.

A jaké zajímavé monte aktivity za pár peněz provozujete s dětmi vy?

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Cvičení při diastáze břišního svalu

Diastáza břišního svalu - co to je a jak ji poznat

Znáte kičrí? Je to zdravý, vynikající a hlavně skoro bezpracný oběd. Zkuste ho taky