Mýdlová pěna, tvořítko na led a papírové divadlo: 3 snadné tipy na hraní s dětmi

Deštivé dopoledne mě přimělo zapřemýšlet zase nad nějakými interiérovými aktivitami. A protože děti milují tvoření, objevování nových věcí a testování zajímavých materiálů a předmětů, tak jsme s Raječkem skončili u vyrábění mýdlové pěny. A hned mě napadlo zapsat pár tipů na daší domácí hraní, shodou okolností (nebo ne?) s Montessori nádechem.


Mýdlová pěna je báječná tvořivá zábava. Není to samozřejmě tvoření výtvarné, ale také vznikne z ničeho. Děti strašně baví jak strouhání, tak i následné šlehání. Takový malý zázrak: jednu chvíli tu máte obyčejnou vodu, a najednou - nadýchaná pěna!

1. Mýdlová pěna

Aktivita, při které se děti učí praktickým dovednostem (strouhání, přesypávání, přelévání, šlehání, nabíraní) a ještě poznávají vlastnosti mýdla a vody (vůně a pevnost mýdla, textura pěny, jak probíhá proměna vody a mýdla v pěnu; u nás o to oblíbenější, že do koupele jim pěnu nedávám, tak je to pro ně něco neobvyklého). A to vše probíhá formou, která děti nesmírně baví. U nás je aspoň pěna záležitostí klidně i na hodinu. 

K výrobě mýdlové pěny budete potřebovat: 

  • klasický ruční šlehač (koupíte v domácích potřebách, stojí kolem stovky)
  • plastové struhadlo (koupíte spolu se šlehačem, stojí kolem 50 korun)
  • mýdlo
  • tácek, papírový talířek apod.
  • štěteček (běžný na malování, určitě máte jeden doma v balení vodovek)
  • džbánek s vodou (já mám z Tesca 0,5 l za 50 Kč, normálně do něj dělám dětem čaj, ale tady dokonale 
  • poslouží)
  • nádoby a naběračky a odměrky apod. na přelévání a nabírání

Nejdřív se na struhadle nastrouhá mýdlo na tácek (my máme papírový talířek s poníkem!). Nebojte se, plastové struhadlo dětem neublíží. Když mají nastrouhanou dostatečnou hromádku, vše se přesype z tácku do šlehače - za pomoci štětečku.  Z džbánku nalijeme do šlehače vodu a šleháme. A sledujeme, jak vzniká pěna.
Hotovou pěnu můžeme dále nabírat a přelévat do misky a zase zpět. Děti s ní vymyslí hotové zázraky.


Abychom doma neměli potopu, dávám jim to všecko na tácek se zvednutými okraji. Voda se sice vycáká, ale z tácku se vylije a zbytek okolí zůstane pěkně v suchu.

2. Variace s tvořítkem na led

Máte doma klasické pevné tvoříko na led? Umyjte ho a užijte si s ním legraci! Děti se naučí především soustředěné činnosti, třídění věcí podle různých kritérií, procvičí jemnou motoriku. 



S tvořítkem můžete:
  • vkládat kuličky (jaké máte doma - skleněnky, hliněnky, plastové, dřevěné....), do každého "chlívečku" pěkně jenom jedna, aby se nežduchaly
  • vkládat barevné korálky - vybrat dle různých kritérií, třeba jen žluté (barva) nebo jen kuličky, kostičky atd. (tvar)
  • vložené předměty můžeme i vytahovat - rukou nebo, pokud máte, plastovou pinzetou (seženete v montessori e-shopech, ale i v některých hračkářstvích) 
  • džbánkem do okýnek nalít vodu a nechat zmrazit, potom můžete sledovat, za jak dlouho se ledové kostky rozpustí; nebo třeba, jestli se rychleji rozpustí ledová kostka na vzduchu, ve studené vodě, ve vlažné vodě, v osolené vodě...
  • nechte děti zamrazit si koupený džus nebo čerstvě vymačkanou šťávu z ovoce a tento sladký led potom přidávejte do vody

3. Papírové divadlo

Julinka je naše malá budoucí držitelka Oscara. Proto nás nadchlo, když ve Sluníčku začaly vycházet pohádky do krabičky. Všechny pohádky jsme si spolu postupně vystřihly, sestavily a samozřejmě pěkně procítěně sehrály. 


TIP: Pokud byste je taky chtěli, dají se zpětně objednat na telefonním čísle 225 977 612 nebo mailu slunicko@cninvest.cz. Pohádky vycházely od května do srpna, jsou to tedy celkem čtyři čísla. Vyšly takto pohádky Šípková Růženka, Červená Karkulka, Hrnečku, vař a Perníková chaloupka.

Vyrobit si ale můžete i loutky a kulisy vlastní. Není to tak těžké. V odkazech níže najdete předlohy ke stažení, ty jen vytisknete, slepíte k sobě a mezi ně vlepíte špejli (někde jsou loutky jen jednostranné, pak se špejle nalepí jednoduše zezadu dané postavy):
Ale nemusíte hned stahovat, třeba vám postačí jen se inspirovat a celé originální divadlo vytvořit sami. Pokud umíte aspoň trochu kreslit, postavičku snadno načrtnete tak, aby ji tvořily svě stejné části, které slepíte k sobě se špejlí uvnitř. Po vzoru Sluníčka můžete udělat z jedné strany třeba postavu s úsměvem a z druhé plačící, nebo s jinými výrazy či rekvizitami, které vyžaduje děj.


Podobně můžete vytvořit kulisy. Stát budou třeba tak, že si je dole nastřihnete a vsunete papírové "nožičky". 


Nebo si vytvořte rovnou krabičku (návod / nebo co takhle kreativně využít prázdný obal od tahacích kapesníků?) s vystřiženou přední stranou, jako skutečné jeviště, dozadu pak můžete vsunovat kulisy. Fantazii a originalitě se meze nekladou. Děti budou nadšené z tvoření i hraní, ať už jim pohádku sehrajete vy, nebo oni vám.

Takže, ať žijí múzy, tvoření, věda a zábava. Užijte si to :-)



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Cvičení při diastáze břišního svalu

Diastáza břišního svalu - co to je a jak ji poznat

Znáte kičrí? Je to zdravý, vynikající a hlavně skoro bezpracný oběd. Zkuste ho taky