Diastáza břišního svalu - co to je a jak ji poznat



Ženy po porodu se často potýkají s diastázou břišního svalu. Ačkoliv ji pořád mnoho lékařů podceňuje jako pouhý kosmetický problém, může nám docela zavařit.

Co to je ta diastáza

Jedná se o rozestoupení svalstva břišní stěny, konkrétně přímého břišního svalu, ve vazivové linii, která vede středem břicha dolů, od konce hrudní kosti ke stydké chrupavce. 
Často vzniká v důsledku těhotenství, kdy velký tlak na oblast břicha způsobí narušení tohoto vaziva. A to pak nedokáže udržet obě poloviny břišního svalu u sebe.  Může také doprovázet obezitu, ochablé držení těla či být výsledkem nevhodného posilování přímých břišních svalů bez zapojení hlubokého stabilizačního systému. A pozor, nevhodné cvičení již vzniklý stav následně zhoršuje!
Při rozestupu hrozí kýly, bolesti zad či dokonce, kvůli následnému oslabení pánevního dna, inkontinence. Zanedbatelná pro ženy ale není ani estetická stránka věci, bříško oslabené diastázou se totiž nedá pořádně zatáhnout.


Zjistěte, zda trpíte diastázou

Diastázu vám po vyšetření potvrdí lékař, můžete si ji však zjistit i sama podle našeho fotonávodu.


Položte se na záda s pokrčenými koleny a chodidly opřenými o podložku.
 
Opřete dlaň o horní část břicha...,  




























































































 
...prsty směřují k pupíku. 
 
Potom zvedněte z podložky hlavu a ramena, až po lopatky.

Pokud vám prst zapadne do prohlubně mezi svaly, máte rozestup. Jeho velikost pak odvozujeme od toho, kolik prstů se do prohlubně pohodlně vejde.


Můžete si také všimnout jakési stříšky, která se někdy při odrolování hlavy vytvoří právě v oblasti, kde se dvě poloviny břišního svalu stýkají.

Cvičením k nápravě

Rozestup břišního svalu se dá upravit cvičením.  Klíčové je však zvolit ty správné cviky. Nevhodné totiž můžou stav dokonce zhoršit.
Hlavním cílem je zlepšit kondici šikmého břišního svalstva. Svaly břicha ale pracují v součinnosti jako celistvý systém, stejně významné je proto i posílení hlubokého stabilizačního systému a svalů pánevního dna.
Diastáza je dlouhodobý problém, náprava nepřijde po jednom zacvičení. Cvičte pravidelně, ideálně denně, a více než kdy jindy dbejte na správné provedení cviků.  

Další vhodná opatření


Boj pojměte celostně. Roli hraje nejen posilování břicha, ale také celkové držení těla a zařazení zdravých pohybových stereotypů do každodenního života. Naučte se brániční dýchání. Zbavte se přebytečných kil, začněte se zdravěji stravovat, buďte optimistické a cílevědomé. 

TIP: V případě kašle, kýchání apod. je dobré položit si dlaně na břicho a to si přidržet, abyste předešly působení tlaku na břišní stěnu.


Dále se doporučuje dodržovat pravidla pro správné zvedání břemen, včetně dětí. Břemena zvedáme z podřepu s předem zpevněným jádrem, předmět je co nejblíže ose těla. Je však také třeba podotknout, že osoby s břišní diastázou by se častého zvedání velmi těžkých předmětů měly vyvarovat.

Cvičme v rytme? 

Pokud už víte, že rozestup máte, dejte si pozor i při návštěvě běžných skupinových lekcí cvičení. Je možné, že lektorka nebude na tento problém zaměřená a bude zařazovat nevhodné cviky (které jsou pro lidi bez diastázy neškodné). Musíte si potom sama hlídat, co můžete a co nemůžete cvičit.
Cvičení pro fajne mamky se Stejnou vlnou je na tyto klientky připraveno a při posilování břicha se zaměřujeme hlavně na hluboké svaly, core a pánevní dno. 


Cvičíme každé pondělí v 9:30 v Kids Pointu a přijít můžete i bez objednání.
Cvičit můžete samozřejmě i samy doma. Jaké cviky jsou vhodné, to se dozvíte v dalším článku :-)
 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Cvičení při diastáze břišního svalu

Znáte kičrí? Je to zdravý, vynikající a hlavně skoro bezpracný oběd. Zkuste ho taky