Braňte se nemocem s aromaterapií, aneb Jak vybírat a používat aromalampu

Taky vás předjaří jako každý rok bombarduje bacily? Tělo, unavené po dlouhé zimě, kdy jsme zase nestačili zpomalit a pořádně odpočívat, není tak odolné jako v létě, a tak snadno podlehne. Rýma se střídá s kašlem a virózou, ve vzduchu visí hrozba chřipky. Tady přichází ke slovu zase moje milá aromaterapie. S pomocí olejíčků můžeme nemocem předcházet a v jejich rozpuku si aspoň ulevit.
 
Foto: Unsplash.com

Tipy na oleje při vizózách, horečce a nachlazení najdete ve starších článcích. Tak jen namátkou:
  • Na prevenci jsou skvělé třeba eukalyptus a grep.
  • Ucpané dutiny protáhne borovice nebo jiný jehličnan.
  • Proti bolení v krku zasáhne bergamot nebo tea tree.
  • Nevolnost zažene mandarinka a zázvor.
  • Jakýkoliv citrus nebo třeba geranium pak spolehlivě zatočí se splíny z toho, že nám není dobře.
Stačí kápnout do aromalampy pár kapek jednoho z nich (nebo klidně nějakou příjemnou kombinaci), zalít vodou, zapálit svíčku...a je to. Pro terapeutický účinek stačí hoření cca 15 minut, ale pro pocit pohody samozřejmě můžete nechat svíčku zapálenou i déle.

Foto: Unsplash.com


A pozor, po dohoření nezapomeňte lampu umýt, aby se v misce neusazovaly a nepřepalovaly zbytky olejů!


Foto: Svicky-partylite.webnode.cz


Kombinujeme olejíčky

Pokud chcete míchat vůně, vyberte si pro začátek maximálně tři oleje. Říká se, že pěkně k sobě jdou typově a velikostně podobné rostlinky, tedy např. byliny s bylinami, velké a silné stromy spolu, atd. Ale nenechte se omezit, jestli vám kombinace voní, je to znamení, že je pro vás příznivá.
Dejte tak tři-čtyři kapky od každého, nebo může být jeden dominantní, kdy dáte víc kapek, a ostatní ho jen podtrhnou, třeba jednou nebo dvěma kapkami. Popusťe uzdu své fantazii, vymýšlejte, hrajte si. Aromalampa to snese. Takových 12 kapek celkem by mělo pro běžnou místnost stačit, množství éteráčků ale přizpůsobte velikosti prostoru.
  • Mojí oblíbenou kombinací je třeba eukalyptus citriodora, grep a bergamot.
  • Nebo eukalyptus citriodora, mandarinka a kapička borovice.
  • Nebo takový citron, tea tree a geranium (a tady třeba pozor, zrovna tento olej má hodně výrazné aroma a stačí ho opravdu jen ta jedna kapička, aby nepřebil ostatní vůně). 
 
Foto: Archiv

Jak si ale vybrat správnou aromalampu?

V prvé řadě hledejte dostatečně prostornou misku. Mělo by se do ní vejít tolik tekutiny, aby vydržela po celou dobu hoření jedné čajové svíčky, což je kolem 3,5 - 4,5 hodiny. 

Foto: Eshop.chateaumcely.cz



Podstatná je také výška lampy. Mezi plamenem svíčky a kalíškem na vodu má být nejméně 7 cm. To aby voda nebyla až příliš horká, oleje by se potom odpařily nárazově a z předpokládaného účinku by nebylo nic. 








Foto: Lajky na Fler.cz


Důležitý je také materiál. Na trhu najdete aromalampy kovové, skleněné, solné, ba i s dřevěnými prvky. Mně osobně připadá nejlepší keramická. Materiál je bezpečný, dostatečně bytelný a navíc krásný. Zajímavá může být i ta solná, naopak kov mě nijak neláká. Ale to už je otázkou osobního názoru. 


Foto: Country-rose.cz

Foto: Naturesdesign.cz

Foto: Kendesign.cz

 


A tím se dostávám k dalšímu důležitému faktoru, kterým je design. Podle vašeho vkusu můžete zvolit aromalampu přírodní, tradiční i moderní, elegantní, minimalistickou či bohatě zdobenou.

Foto: Bellarose.cz

Foto: Katule.cz

TIP: Moc krásné jsou lampy dírkované, které při hoření přinášejí bonus navíc - svit svíčky procházející dírkami vytváří světelnou dekoraci interiéru. Lampy můžete také střídat a vyladit si tak prostředí přesně podle vaší momentální chuti.
Foto: Andelprerov.cz


No a pak je tady stále ještě relativní novinka posledních pár let, kterou zatím doma nemám, ale už dost dlouho se po ní poohlížím, a to je elektrický difuzér. Oproti aromalampě má tu výhodu, že zde oleje nejsou nadmíru zahřívané, takže mají ještě lepší účinky a neodpaří se tak rychle. 

Foto: Unsplash.com

Ale zase jste už závislí na elektřině a vytrácí se ta jednoduchost, kterou aromalampa přináší. Tak je to na vás. 
Ať tak či tak, s aromalampou nebo difuzérem získáte užitečnou věc, která bude i hezkým doplňkem. Koupi zvažte jen v tom případě, že vám aromaterapie zas tak moc neříká, a předem víte, že by se vám na to doma jen prášilo :-) 

Foto: Designoutlet.cz
 
Líbil se vám článek? Přečtěte si i další příspěvky z našeho blogu
Víte o kamarádkách, které by mohl zajímat? Sdílejte :-) 
Chcete být pravidelně informováni o nových článcích? Lajkněte naši FB stránku Stejná vlna.

 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Cvičení při diastáze břišního svalu

Diastáza břišního svalu - co to je a jak ji poznat

Znáte kičrí? Je to zdravý, vynikající a hlavně skoro bezpracný oběd. Zkuste ho taky