Voňavá léčba horečky a nachlazení

Rýma, kašel a teplota, to jsou věrní společníci nachlazení. Lékárny jsou plné více či méně účinných léků na tyto příznaky. Možná ale patříte k těm, kteří věří v moudrost a sílu přírody. Pro vás tady máme pár tipů na éterické oleje, které se v případě nachlazení osvědčily u nás doma.

Éterické oleje

Eukalyptus. Snižuje horečku, ochlazuje, uvolňuje ucpaný nos. Kromě toho čistí ovzduší od virů a bakterií. V případě horečky nakapu několik kapek do aromalampy a nechám odpařovat v místnosti, kde je nemocný. Při hodně ucpaném nose pomůže také nakapat 2-3 kapky do misky s horkou vodou, přikrýt hlavu ručníkem a inhalovat. Z vlastní zkušenosti můžu potvrdit, že účinek je okamžitý. Pro preventivní použití lze koupit nebo si vyrobit rozprašovač a stříkat v místnostech, kde se shromažďuje hodně lidí a hrozí infekce.
Eukalyptu je více druhů, pro použití u malých dětí je vhodnější jemný eukalyptus radiatus nebo eukalyptus citriodora, který má krásnou citrusovou vůni.

Citron/Grapefruit. Citrusové vůně mají osvěžující účinek, což je při únavě z nemoci pozitivní. Oba uvedené druhy navíc působí desinfekčně, čistí organismus, posilují lymfatické cesty. Pokud je dítě rozmrzelé z toho, že mu není dobře, přidejte do aromalampy mandarinku, která harmonizuje psychiku a právě u dětí má silnou účinnost.

Citrusy

Borovice/jedle/modřín. Jehličnany ředí hleny a uvolňují dýchací cesty. Jsou tak ideální na ucpaný nos a podporu vykašlávání. Používám buď v aromalampě, nebo kápnu několik kapek na kapesníček či keramickou destičku a nechám v místnosti volně odpařovat. Dají se použít také v rozprašovači. V období, kdy řádí nemoci, směs preventivně rozstřikuji v ložnici a dětském pokojíčku na noc. A naředěný v mandlovém nebo meruňkovém oleji můžete namazat pod nos. U dětí použijte ředění cca 1 kapka éterického oleje na čajovou lžičku nosného oleje, u dospělých můžete ještě dvě kapky přidat.
A který vybrat? Borovice je nejsilnější. Modřín nejjemnější, spolu s jedlí se proto víc hodí pro menší děti.

Tea tree. Je to známý univerzální olej, kterým podpoříte svoji imunitu. Hodí se také jako kloktadlo při bolesti v krku. Stačí přidat 1-3 kapky do zhruba 200 ml teplé vody, promíchat a kloktat. Jen pozor, abyste roztok nespolkli, mohli byste si podráždit zažívací trakt.

Máta. Jako chladivý olej se hodí do směsí snižujících horečku. Je skvělá při bolesti hlavy a ucpaných dutinách. Zkuste si 1 kapku mátového oleje rozmíchat ve lžičce mandlového nebo olivového oleje a touto směsí si potírat spánky a zátylek. Ale pozor, je to olej silný, vždy tedy volte raději slabší koncentraci. Vyhnout by se jí měly těhotné ženy, děti do pěti let a kojící matky, protože staví laktaci.
Pro malé školkaře můžete zvolit jemnější mátu kadeřavou.
 
Tymián. Nádherně voní a protáhne vám ucpané dutiny. Nařeďte v mandlovém nebo olivovém oleji (2-3 kapky do polévkové lžíce oleje) a masírujte záda a hrudník, popř. čelo. Výborně se pro tyto účely hodí některý z tuhnoucích základů, např. bambucké máslo, které sama používám. Rozpustím ho ve voldní lázni do tekutého stavu, smíchám s éteráčkem a opět nechám ztuhnout. A potom mažu jako krémem, většinou to spojím s masáží obličeje nebo hrudníku a zad.

Tymián

Éterických olejů, které působí při nachlazení, je samozřejmě mnohem víc. Ty zde uvedené ale používáme u nás doma a můžu se tedy za ně osobně zaručit. Když najdete nějaký další, který zabírá právě u vás, podělte se s námi o vaše tipy v komentáři, budeme moc rády.

A pokud byste se naopak o použití esenciálních olejů chtěli dozvědět víc, zkuste některý z našich kurzů: Baby masáže nebo připravovaný kurz Základy aromaterapie pro rodiče a děti.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Cvičení při diastáze břišního svalu

Diastáza břišního svalu - co to je a jak ji poznat

Znáte kičrí? Je to zdravý, vynikající a hlavně skoro bezpracný oběd. Zkuste ho taky