S vůněmi proti ucpanému nosu a za lepší imunitu

Se začátkem školního roku se u nás nevyhnutelně objevila první rýmička spojená s ucpaným nosem. Sice tentokrát během pár dní přešla, asi ji vyhnal víkend na zdravém povětří v Beskydech, ale přimělo mě to po letní pauze zauvažovat nad mým arzenálem přírodních bojovníků proti ucpanému nosu a na podporu imunity.



Jako první si namíchám směs na ošetřování ucpaného nosíku.  Měla by nejen uvolnit dutinky, ale taky promazávat oblast nosu, aby nebyla odřená od neustálého smrkání. Vedle této první pomoci se pak pokusím podpořit (nejen) dětskou imunitu.

 

Směs na nosík 

Na směs budu potřebovat:

1 lahvičku s kapátkem
odměrku
10 ml mandlového oleje
3 k heřmánkový éterický olej
3 k levandulový éterický olej
1 k éterický olej z eukalyptu citrónového


Podívejme se nejdřív na jednotlivé potřebnosti:

Lahvička s kapátkem mi doma zbyla po nosním oleji od Hadka. Je skvělý a určitě si ho zase objednám, ale někdy je prostě potřeba mít něco po ruce okamžitě (a míchání olejíčků je taky zábava). Podobné lahvičky se dají koupit prázdné v e-shopech s aroma-vybavením, ale i v lékárně.

Mandlový olej je velmi příjemný, díky neutrální vůni je výborným nositelem éterických olejů, dobře se s ním pracuje, má přiměřenou hustotu a navíc působí léčivě na pokožku a sliznice, což se v případě podrážděného nosíku mimořádně hodí. Mandlový olej lze případně smíchat s meruňkovým a přikápnout např. trochu jojobového oleje nebo oleje z pšeničných klíčků. Všechny léčí, hojí a uklidňují. Jestli je ale doma nemáte, nekupujte, mandle sama stačí. Všechny oleje berte kvalitní, nejlépe lisované za studena, ať těm svým drobečkům dopřejete to nejlepší.

Heřmánek - působí protizánětlivě a hojivě. Mám doma heřmánek římský v jojobě (takže do směsi nakonec přece jen dostanu i kapku toho jojobového oleje) od Elinor, který uklidňuje, působí proti infekcím a bolesti, znecitlivuje tkáně.


Levandule - královna všech olejů. Zabíjí bakterie i viry a hojí podrážděné sliznice.

Eukalyptus citriodora - velmi účinně uvolňuje ucpané dutiny, ale je jemnější než klasický eukalypt, navíc krásně citrusově voní. 

Jak na to: 

1. Odměřte si 10 ml nosného oleje. Pokud máte čistý mandlový, lejte tak jak je, pokud mícháte, tak nejdřív vytvořte směs (třeba mandle a meruňka v poměru 2:1), jemně promíchejte a teprve potom odměřte oněch 10 ml směsi. Nechte zatím v odměrce.

2. Do lahvičky, kde budete olej uchovávat, kápněte příslušné množství éterických olejů, jemně lahvičkou zakružte, aby se oleje promíchaly.

3. Přilejte mandlový olej nebo vaši směs nosných olejů. Zašroubujte a jemně protřepte. 

4. Nechte chviličku odstát a můžete používat.

Sama dětem do nosu i kapu, 1 kapku do každé nosní dírky, ale stačí i namazat olejíček pod nosík, u nejmenších pak je to jediná doporučená metoda. Malé děti jsou citlivé, takže jim stačí jemná aplikace a jemná kompozice.

 

Podporujeme imunitu

Na blogu už jsem psala o voňavých tipech na léčbu horečky. Je tam taky pár tipů, jak na ucpané dutiny. Z olejů jsou skvělé borovice a tymián - v aromalampě, na parní inhalaci, na obklad nebo jako mastička. 
Imunitu podpoří ze zde dnes už zmíněných eukalyptus i levandule, dále pak citrusy, hlavně citron a grep. Proti virům a bakteriím zabírá také tea tree. 


Všechny oleje můžete střídat v aromalampě nebo je dát do rozprašovače. 
Já třeba s oblibou rozprašuji eukayptus nebo borovici (nebo nějakou podobnou směs, ať už od Hadka nebo třeba Eucasol od Justu) v ložnici v podvečer. V podvečer proto, aby vůně nebyla až moc silná a dráždivá, když se jde spát, ale aby byl na noc vzduch svěží.

Kromě aromaterapie podporujeme obranyschopnost i dalšími metodami:

  • Otužujeme, nenavlékáme se nadměrně, ale ani příliš málo.
  • Chodíme ven.
  • Jezdíme na hory a do přírody.
  • Zajistíme zvýšený přísun vitamínu C (pravidelně vařím šípkový nebo rakytníkový čaj, dávám citrón do vody nebo do čaje, možná zkusím letos koupit rakytníkový sirup).
  • Když na nás něco leze, jíme medovou medicínku proti kašli, medem sladíme čaj a mažeme si ho na rohlíky každou nedělní snídani.
  • Do polévky i dalších jídel dáváme česnek.
  • Asi zase zkusíme i eleutherococc - čaj či kapky.
Vím, že zabírá kvalitní kolostrum, probiotika nebo beta glukany, ale zatím děti nebudu zahlcovat preparáty, takže teprve uvidíme, jestli něco z toho bude potřeba.S prevencí začínám už teď, ať se těla posílí, ještě, než bacily naplno zaútočí.   A hlavně neblázníme, ono to je stejně všecko v hlavě... tak věříme, že letos budeme zdraví. A vám to přejeme taky!




Líbil se vám článek? Přečtěte si i další příspěvky z našeho blogu. Nebo článek sdílejte mezi své kamarádky, které by podle vás mohl zajímat. Chcete být pravidelně informováni o nových článcích? Lajkněte naši FB stránku Stejná vlna, kam všecky blogové novinky poctivě hlásím :-)



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Cvičení při diastáze břišního svalu

Diastáza břišního svalu - co to je a jak ji poznat

Znáte kičrí? Je to zdravý, vynikající a hlavně skoro bezpracný oběd. Zkuste ho taky