Povzbudivá, lehce pikantní, krásně červená polévka na zahřátí

Předjarní počasí nás táhne ven, ale přece jenom, teploty jsou ještě nestálé a člověk trochu prochladne. A pak není nic lepšího, než se zahřát zevnitř nějakou výživnou hustou polévkou. Protože milujeme zeleninové mixované, dnešní tip je taky z tohoto ranku. Mixovaná polévka z červené řepy, batátu a červené čočky, s pohankou a zakysanou smetanou navrch.



Červená řepa, batáty i červená čočka jsou velice zdravé a jejich kombinace je nesmírně lahodná. Vedlejším bonusem této živinami a chutěmi nabité dobroty je pak taky nádherná rudá barva, která v šedivém prostředí konce zimy potěší oko i duši. Pro barvy na talíři mám prostě slabost, takže takovouto nádheru si vyloženě užívám.

Pojďme pro začátek mrknout na dvě hlavní suroviny:

Červená řepa je známým rostlinným zdrojem železa a vitamínu C. Kromě toho obsahuje vitamíny skupiny B, karoten a z minerálů např. draslík, sodík, vápník, hořčík, selen nebo křemík. Je také plná kyseliny listové.
Pomáhá jako prevence nemocí a urychluje rekonvalescenci, slouží k detoxikaci organismu, pomáhá při chudokrevnosti, zlepšuje činnost mozku i srdce a zpomaluje projevy stárnutí. Předchází vzniku lupů (vyživuje totiž pokožku hlavy a vlasové kořínky) a má protizánětlivé účinky.



Reguluje trávení, je dobrá jak proti zácpě, tak proti průjmu. A zabraňuje zadržování vody v těle, což dámy zejména v určitých fázích svého cyklu jistě ocení.
Dalo by se toho napsat ještě hodně, zkuste mrknout na osvětové stránky o řepě.
Zkrátka, je to super zdravá potravina, navíc má vynikající chuť a je hrozně variabilní. Můžete z ní udělat dort i pikantní polévku. Bohužel naše socialistické školní jídelny jí moc dobrou službu neudělaly, dodnes si vzpomínám na ten hnusný řepový kompot nebo co to tehdy bylo. A jsem o to raději, že jsem po letech, kdy jsem si myslela, že červenou řepu nemám ráda, této zelenině přišla na chuť.



Druhou důležitou přísadou do naší polévky jsou batáty. Sladké brambory jste možná dělali jako pyré dětem v rámci prvních příkrmů a pak na ně zapomněli. Je to škoda, jsou moc dobré a taky zdravé. 
Obsahují hodně vitamínu C a jsou pomocníkem proti nachlazení. Karoteny, které jim dodávají oranžovou barvu, zase zajišťují zdravé oči. Vitamín B6 pomáhá k dobrému spánku a bojuje proti depresím. Batáty snižují cholesterol a stabilizují hladinu krevního cukru, takže předcházejí rozvoji cukrovky. 



Obě zeleniny jsou také díky koktejlu obsažených látek skvělou prevencí proti vzniku rakoviny.
No a jak jsem je tedy zpracovala do té polévky?

Polévka z červené řepy a batátů


Na polévku jsem použila:

2 střední červené řepy
1 větší batát
1 cibuli
1 stroužek česneku 
500 ml vývaru
šálek červené čočky
koření: sůl, pepř, tymián, oregáno, kurkumu, chilli (na špičku čajové lžičky), koriandr (já vzala kuličky, ale můžete i  mletý) 
lžíci řepkového oleje
citrónovou šťávu
k podávání uvařenou pohanku a zakysanou smetanu

Cibuli a česnek jsem nakrájela nadrobno, řepu a batát jsem očistila a nakrájela na kousky.
V hrnci jsem rozpálila lžíci oleje a na něm nechala zesklovatět cibuli, po chvíli jsem přimíchala česnek. Poté jsem přidala koření v množství dle chuti a nechala ho rozvonět.
Po asi 5 minutách jsem přihodila řepu a nechala ji restovat, po dalších 5 minutách jsem přidala batát.
Po cca 5 minutách, kdy se vše už krásně rozehřálo a smíchalo, probudily se všechny vůně a spojily základní chuti, jsem vše zalila vývarem. Můžete použít, jaký zrovna máte (zeleninový, kuřecí, hovězí) nebo vemte vodu a hoďte do ní bio kostku či domácí bujónek. Případně dolijte vodou tak, aby zelenina byla ponořená.
Asi 30 minut jsem vařila doměkka.
5 minut před koncem varu jsem přisypala červenou čočku.
Nakonec jsem vše rozmixovala a dochutila pár kapkami citrónové šťávy.



Polévku můžete podávat s opravdovou nebo těstovinovou rýží, drobením nebo uvařenou obilninou. Velmi dobře k ní ladí jemně oříšková chuť pohanky. A na talíři ještě zjemním čepičkou ze zakysané smetany, lze také poprášit nahrubo pomletým pepřem.

A pak už je na čase nechat si chutnat. Moje ratolesti i muž tuto polévku mají moc rádi, dokonce i ten vybíravý nejmladší se láduje o sto šest. Asi, že když jsem ho čekala, táhlo mě to k indické kuchyni a chlapečkovi jsou teď lehoulince pikantní jídla s orientálním nádechem velmi po chuti. Tak snad polévka potěší i vaše jazýčky.




Vyzkoušeli jste polévku? Dejte mi vědět, co vy na ni.
Líbil se vám článek? Přečtěte si i další příspěvky z našeho blogu
Víte o kamarádkách, které by mohl zajímat? Sdílejte :-) 
Chcete být pravidelně informováni o nových článcích? Lajkněte naši FB stránku Stejná vlna.



 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Cvičení při diastáze břišního svalu

Diastáza břišního svalu - co to je a jak ji poznat

Znáte kičrí? Je to zdravý, vynikající a hlavně skoro bezpracný oběd. Zkuste ho taky