Aromamasáž vás nejen uvolní, ale i zahřeje

A je tady chladné období a s ním touha se nějak zahřát. Jednou z možností je zajít si na masáž. Prakticky jakákoliv masáž nás pěkně prohřeje. Speciální péči pro naše tělo, chladové receptory i čichové buňky pak zajistí aromamasáž.




Aromaterapie má sice v názvu slovo aroma, ale rozhodně to nejsou jenom pouhé příjemné vůně. 
Aromaterapie využívá chemických látek v rostlinách, jejich "esence", v podobě oleje.  Každá rostlina má v sobě takový koktejl látek, které potřebuje pro své přežití, a každý esenciální olej je proto jedinečný a má specifické vlastnosti a účinky.
A právě to je důvodem, proč nás jeden olej povzbudí, jiný uklidní a další nám třeba protáhne ucpané dutiny. Typická vůně každého oleje je tedy vlastně jen výsledkem jeho složení a potřeb dané rostliny.



No, a jako každý olej se do těla dostává různými cestami. Nejen tím nosem, který se nabízí jako první - výpary se vstřebávají přes nosní sliznici a dále uvnitř působí na naše tělo, podrážděním čichových buněk cítíme i onu vůni, která má vliv také na naši psychiku.

Éterické oleje se ale do těla dostávají také kůží. Oproti nosu má tu výhodu, že jde o větší plochu, olej tedy může do těla proniknout intenzivněji a ve větším množství, navíc přímo a ne jen v plynné podobě, ale jako celá esence. A o to více pak může působit. 
Z prostředků aplikace rovnou na tělo máte na výběr třeba koupel nebo právě masáž.

Při aromamasáži se tedy spojuje hned několik faktorů: 
  • fyzické účinky esenciálních olejů na naše tělo, kam se dostávají přes pokožku
  • účinky na psychiku formou vůně
  • masáž jako taková je relaxační, jemná a uklidňující, což dále uvolňuje stresovanou mysl
  • fyzickým účinkem masáže je prohnětení a prokrvení svatlstva a lepší výživa a funkce svalů i vnitřních orgánů, to platí všeobecně u každé, i té nejjemnější masáže


Jak taková aromamasáž vypadá


Pod názvem aromamasáž jsem už narazila i na nabídku obyčejné masáže za doprovodu zapálené aromalampy. No. Nic proti, jak už jsem uvedla, i inhalace vůní z éteráčků má na nás vliv. Ale proč se ochuzovat o přidaný efekt z toho, když na sebe necháme působit oleje přímo, rovnou na kůži?
Pravá aromaterapeutická masáž by měla obnášet výběr vhodných éterických olejů, které poté masér naředí v nosném oleji a touto vytvořenou směsí vás masíruje. Masáž je jemná, relaxační, nepoužívají se žádné hloubkové hmaty, nikdo vás nebude mordovat.




Oleje vybíráte podle toho, jak vám voní. Říká se, že co vám voní, to zrovna potřebujete, nějak vám to prospěje. Naopak, co vás vyloženě odpuzuje, pro vás nebude moc vhodné (například lidem s nízkým tlakem často až smrdí levandule, která tlak právě ještě snižuje).
Můžete samozřejmě masérovi říct, co očekáváte, a on vám nabídne na výběr z olejů vhodných pro danou potřebu. Povzbuzení, uvolnění, relaxaci, nebo pomoc od nějakého zdravotního problému, podporu imunity, posílení organismu... A v chladném období to může být i zahřátí. 


Zahřejte se, prosím


Které oleje zahřejí? 

Například skořice (pozor, stačí pár kapek, ve větším množství může podráždit pokožku, jinými slovy je třeba ji hodně naředit nosným olejem), zázvor, hřebíček, kardamom, černý pepř (ve větším množství opět dráždí pokožku, takže podobně jako u skořice použijte jen trošičku tohoto oleje).
K prohřátí a uvolnění oragnismu přispějí také levandule, pomeranč, geranium, santalové dřevo...


Všimli jste si, že některé z uvedených olejů se v podobě koření přidávají do svařáku, vánočních perníčků a cukroví? Není to náhoda :-) 



Pokud chcete vytvořit krásnou předvánoční atmosféru, vytvořte si kompozici z některých těchto zahřívacích "vánočních" olejů:
Vezměte třeba pomeranč, hřebíček a k tomu borovici/jedli/smrk.
Nebo si udělejte masážní svařáček, kdy ke skořici a hřebíčku přidáte ještě citrón.
Ke skořici se hodí také vanilka a např. mandarinka, pokud tedy z té vůně cukroví nebudete chtít poté vyplenit nejbližší cukrárnu.




Nechte se namasírovat

Namasírovat vás může partner, stačí jednoduché hladivé tahy po zádech: sem a tam, cikcak, spirálky, obloučky... A vy mu pak můžete pozornost oplatit...
Další variantou je svěřit se do rukou maséra. Klidná, uvolňující atmosféra, tichá relaxační hudba a profesionální dotek doplní vonnou kompozici a dovedou působení masáže k úplnosti.


Pokud ale nemáte čas nikam dojíždět, můžu přijet se svým lehátkem k vám a namasírovat vás přímo u vás doma. 
V předvánočním stresu se to může hodit :-)



Líbil se vám článek? Přečtěte si i další příspěvky z našeho blogu. 
Víte o kamarádkách, které by mohl zajímat? Sdílejte :-) 
Chcete být pravidelně informováni o nových článcích? Lajkněte naši FB stránku Stejná vlna.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Cvičení při diastáze břišního svalu

Diastáza břišního svalu - co to je a jak ji poznat

Znáte kičrí? Je to zdravý, vynikající a hlavně skoro bezpracný oběd. Zkuste ho taky