Kroupové rizoto se špenátem a medvědím pestem
I když babí léto ještě venku vládne, s postupujícím podzimem přijde potřeba se trochu zahřát. Zevnitř vaše tělo prohřejí kromě jiného vhodně zvolené potraviny. Třeba takové kroupy. Levná, pozapomenutá surovina, přitom klasika z dob našich babiček. A navíc velmi zdraví prospěšná. A jako bonus - pomáhají hubnout!
Kroupy jsou obroušená zrna obilovin nebo pseudoobilovin (např. pohanky). V tomto případě mám na mysli ječmen, obilninu, které máme jinak v jídelníčku celkem málo. Obsahuje jen minimální množství lepku, takže by přitom v dnešní době měla být dost populární. Krom toho má celou řadu dalších skvělých účinků.
Ječné kroupy obsahují velké množství minerálů (křemík, selen, zinek, mangan, hořčík, měď, fosfor) a vitamínů (sk. B - hlavně B5, který působí proti zánětlivým procesům v těle, dále vitamín E, jenž podporuje vláčnou pokožku a regeneraci tkání, vitamín K či kyselinu listovou).
Díky svému složení ječné kroupy podporují činnost trávicího traktu: žaludku, střev a jater. Jsou dobré pro lepší stav chrupu, kostí a pokožky. Pomáhají udržovat chrupavky, vazy a šlachy, takže vám zajistí pohyblivost i ve vyšším věku. Snižují cholesterol a podporují celkovou obranyschopnost organismu. Působí také při detoxikaci.
Obsahují složené sacharidy, proto se hodí pro diabetiky i lidi, kteří chtějí zhubnout. Dodají energii a pocit sytosti déle vydrží. Ze složitých sacharidů se totiž cukr uvolňuje pomaleji, což chrání před výkyvy hladinu cukru v krvi a rychlým pocitem hladu.
Z tuků ječmen obsahuje omega 3 a 6 nenasycené mastné kyseliny. Je také zdrojem bílkovin.
Mezi nejznámější patří vánoční Kuba, u nás velmi oblíbené vánoční jídlo. Další takovou známou úpravou je šoulet.
Kroupy se ale dají připravit také jako příloha k masu.
Klasika je kaše, kterou můžete připravovat na tisíc a jeden způsob, bude pokaždé jiná a pokaždé skvělá.
Znáte uzenou polévku s kroupami? Jistě ano. Kroupy ale můžete vložit i do jakékoliv zeleninové mixované polévky.
Z krup se dají připravovat také placičky, knedlíčky nebo karbanátky.
O pár řádků níže si můžete přečíst recept na kroupové rizoto.
Naše babičky z krup připravovaly dokonce i odvar nebo čaj.
A věděli jste, že ječmen se dá používat i zevně? Obklad z ječné mouky a mléka se přikládá na místa se zánětem, který pomáhají potlačit.
Protože zahřívají, hodí se jako jídlo hlavně na podzim a v chladnch měsících. Jejich konzumace je v těchto obdobích celkově posilující.
400 g ječných krup, předem namočených
1 větší cibuli
2-3 stroužky česneku
600 ml vývaru (možno i z kostky)
špenát (množství dle toho, jak moc to chcete mít špenátové, mražený nebo čerstvý)
3-4 lžičky pesta z medvědího česneku
máslo
sýr, např. gran moravia, parmazán..., najemno nastrouhaný
olej, sůj, pepř, zelená petrželka
Na oleji necháme zesklovatět najemnou nakrájenou cibuli, nadrobno nasekaný česnek a trochu soli.
Přisypeme kroupy, které jsme předtím alespoň hodinu namáčeli ve vodě, poté slili.
Po chvíli zalijeme první naběračkou vývaru a dobře zamícháme. Během varu čas od času promícháme a vždy, když se vývar vsákne do krup, přilijeme novou dávku tak, aby byly kroupy těsně ponořené.
Když už nám zbývá vývaru asi tak třetina, přidáme najemno nasekaný špenát. Ten může být rozmražený, nebo čerstvý, v tom druhém případě ho nejdřív spaříme. Vmícháme také medvědí pesto.
Až je všechen vývar v pánvi a kroupy jsou měkké, přidáme oříšek másla a dle chutí sýra. Opepříme, popř. dosolíme, přidáme zelenou petrželku. Vše promícháme.
Na talíři posypeme dalším sýrem a petrželkou.
Kroupy jsou obroušená zrna obilovin nebo pseudoobilovin (např. pohanky). V tomto případě mám na mysli ječmen, obilninu, které máme jinak v jídelníčku celkem málo. Obsahuje jen minimální množství lepku, takže by přitom v dnešní době měla být dost populární. Krom toho má celou řadu dalších skvělých účinků.
Ječné kroupy obsahují velké množství minerálů (křemík, selen, zinek, mangan, hořčík, měď, fosfor) a vitamínů (sk. B - hlavně B5, který působí proti zánětlivým procesům v těle, dále vitamín E, jenž podporuje vláčnou pokožku a regeneraci tkání, vitamín K či kyselinu listovou).
Kroupy pro zdraví
Díky svému složení ječné kroupy podporují činnost trávicího traktu: žaludku, střev a jater. Jsou dobré pro lepší stav chrupu, kostí a pokožky. Pomáhají udržovat chrupavky, vazy a šlachy, takže vám zajistí pohyblivost i ve vyšším věku. Snižují cholesterol a podporují celkovou obranyschopnost organismu. Působí také při detoxikaci.
Obsahují složené sacharidy, proto se hodí pro diabetiky i lidi, kteří chtějí zhubnout. Dodají energii a pocit sytosti déle vydrží. Ze složitých sacharidů se totiž cukr uvolňuje pomaleji, což chrání před výkyvy hladinu cukru v krvi a rychlým pocitem hladu.
Z tuků ječmen obsahuje omega 3 a 6 nenasycené mastné kyseliny. Je také zdrojem bílkovin.
Nejen vánoční Kuba
Kroupy mají celou řadu využití.Mezi nejznámější patří vánoční Kuba, u nás velmi oblíbené vánoční jídlo. Další takovou známou úpravou je šoulet.
Kroupy se ale dají připravit také jako příloha k masu.
Klasika je kaše, kterou můžete připravovat na tisíc a jeden způsob, bude pokaždé jiná a pokaždé skvělá.
Znáte uzenou polévku s kroupami? Jistě ano. Kroupy ale můžete vložit i do jakékoliv zeleninové mixované polévky.
Z krup se dají připravovat také placičky, knedlíčky nebo karbanátky.
O pár řádků níže si můžete přečíst recept na kroupové rizoto.
Naše babičky z krup připravovaly dokonce i odvar nebo čaj.
A věděli jste, že ječmen se dá používat i zevně? Obklad z ječné mouky a mléka se přikládá na místa se zánětem, který pomáhají potlačit.
Protože zahřívají, hodí se jako jídlo hlavně na podzim a v chladnch měsících. Jejich konzumace je v těchto obdobích celkově posilující.
Recept: Kroupové rizoto s medvědím česnekem
Na kroupové rizoto budete potřebovat:400 g ječných krup, předem namočených
1 větší cibuli
2-3 stroužky česneku
600 ml vývaru (možno i z kostky)
špenát (množství dle toho, jak moc to chcete mít špenátové, mražený nebo čerstvý)
3-4 lžičky pesta z medvědího česneku
máslo
sýr, např. gran moravia, parmazán..., najemno nastrouhaný
olej, sůj, pepř, zelená petrželka
Na oleji necháme zesklovatět najemnou nakrájenou cibuli, nadrobno nasekaný česnek a trochu soli.
Přisypeme kroupy, které jsme předtím alespoň hodinu namáčeli ve vodě, poté slili.
Po chvíli zalijeme první naběračkou vývaru a dobře zamícháme. Během varu čas od času promícháme a vždy, když se vývar vsákne do krup, přilijeme novou dávku tak, aby byly kroupy těsně ponořené.
Když už nám zbývá vývaru asi tak třetina, přidáme najemno nasekaný špenát. Ten může být rozmražený, nebo čerstvý, v tom druhém případě ho nejdřív spaříme. Vmícháme také medvědí pesto.
Až je všechen vývar v pánvi a kroupy jsou měkké, přidáme oříšek másla a dle chutí sýra. Opepříme, popř. dosolíme, přidáme zelenou petrželku. Vše promícháme.
Na talíři posypeme dalším sýrem a petrželkou.
Komentáře
Okomentovat