Patizon prospívá zdraví a skvěle chutná. Víte, co s ním v kuchyni?

Léto je mimo jiné obdobím, kdy zrají nejrůznější druhy zeleniny a ovoce. Mezi letní zeleninu patří patizon. K dostání je v červenci, případně srpnu. Je to vynikající pochoutka a studnice zdraví. Přesto není moc známý a řada lidí by si s ním nevěděla rady. Vy však po tomto článku mezi ně patřit nebudete.


Patizon je příbuzný dýně a cukety, byl uměle vyšlechtěn, s největší pravděpodobností v severní Americe. Má tvar disku nebo, chcete-li, létajícího talíře UFO. Plody můžou být bílé (ty jsou u nás nejznámější), zelené nebo oranžové. Existují velké i malé varianty.
Mají jemnou máslovou či olivovou chuť, zelený patizon je o něco výraznější, chutná asi jako hrášek zkombinovaný s cuketou.
Mladé plody se dají jíst syrové a se slupkou, jen je zbavte semínek. Ty nejmenší tykvičky ale můžete konzumovat celé, lze je i nakládat třeba jako cibulky. My jsme až dosud patizony vždycky loupali, ale příště je rádi zkusíme i se slupkou. Dost to usnadní přípravu, protože loupání tohoto nepravidelného tvaru je, mírně řečeno, docela otrava.


Víte, jak patizony kupovat? Měl by mít hladkou pevnou slupku bez měkkých míst. Když na něj zaťukáte, zralý patizon má znít dutě. Je taky na svou velikost celkem těžký.
 

S patizonem ku zdraví

Tak a jaké jsou tedy ty slibované zdravotní přínosy patizonu?


Z 90 % je složen z vody, takže je to velmi lehké jídlo. Obsahuje hodně vlákniny, zato však málo kalorií a taky málo sacharidů, proto je vhodný pro diabetiky, děti a pro lidi, kteří se snaží zhubnout.
Najdeme v něm velké množství provitaminu A, dále vitamín C, B3 (niacin) a B9. Je bohatý na antioxidanty a minerály. Je v něm draslík, železo, měď, fosfor. Naopak má méně sodíku, takže je dobrou volbou při chorobách ledvin.
Další zdravotní výhody: snižuje hladinu tuku v krvi, má pozitivní vliv na kardiovaskulární nemoci a celkově prospívá kondici cév a srdce. Hodí se při vysokém tlaku, nemocech slinivky a při revmatismu.
Podporuje trávení, čímž pomáhá odstraňovat škodliviny ze střev a současně tak zlepšuje imunitu. Je močopudný, proto je vhodný na pročištění těla od odpadních látek.



Na talíři ho oceníte taky proto, že narozdíl od některých jiných druhů zeleniny nenadýmá. Další plus pro zařazení do jídelníčku nejmenších dětí nebo kojících maminek.

Co s ním

Jak upravit patizon, abyste si na něm pochutnali? Protože je to příbuzný tykví a cuket, recepty jsou podobné.
Bude tak skvělý v těchto úpravách:

  • mixovaná polévka uvařte buď samotný nebo s jinými druhy zeleniny a rozmixujte
  • nakrájený a upečený se zeleninou
  • smažený v trojobalu nebo těstíčku
  • můžete z něj udělat placičky
  • super bude plněný a zapékaný jako cuketa, jeho tvar ho k tomu úplně předurčuje
  • zkuste ho nastrouhat do vaječiny nebo omeletky
  

Lehký letní recept: Dušený patizon s těstovinami

Patizon se u nás těší oblibě, aspoň párkrát za léto si ho připravíme. Naposledy jsem chtěla zkusit něco nového, tak jsem našla a následně podle svého upravila recept na dušený patizon a musím říct, že jsme si velice pochutnali.

Potřebujeme:
1 střední patizon
1 cibuli 
1 stroužek česneku
2-3 lžíce vývaru nebo vody
1 lžíci bílého vinného octa
zakysaná smetana
sůl, pepř, bylinky
těstoviny
sýr k podávání (typu grana padano, parmazán...)

Patizon očistíme a nakrájíme na kostky.



Na oleji osmahneme nasekanou cibulku a na kousky nakrájený česnek. Přidáme patizon a chvíli restujeme. 



Podlijeme vodou nebo vývarem, přiklopíme poklicí a asi 15 minut dusíme. 
TIP: Když jsem toto jídlo vařila, zrovna jsem měla pěknou velkou snítku petrželové nati, tak jsem ji položila nahoru na směs a nechala dusit s ní. Potom jsem tyto bylinky dala pryč.



Po 15 minutách přidáme vinný ocet a zakysanou smetanu její množství volíme podle chuti a podle toho, jakou chceme konzistenci. Dosolíme a opepříme a ještě trochu prohřejeme, aby se spojily chutě. Nakonec vmícháme nadrobno nasekané bylinky ze zahrádky, na které máte zrovna chuť (tymián, bazalka, oregano, majoránka, petrželka...).
TIP: Pokud by se stalo, že je celá směs až příliš tekutá, můžete zahustit hrstí mletých ovesných vloček a chvíli provařit, aby směs zhoustla, nasekané bylinky přidejte až potom.


Nakonec smíchejte s uvařenými těstovinami (my jsme měli žitná vřetena) a na talíři zasypte sýrem.




 
Máte nějaký oblíbený recept s patizonem a chcete se o něj podělit? Napište ho do komentářů, rádi ho vyzkoušíme.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Cvičení při diastáze břišního svalu

Diastáza břišního svalu - co to je a jak ji poznat

Znáte kičrí? Je to zdravý, vynikající a hlavně skoro bezpracný oběd. Zkuste ho taky