Co na písku, když už vás omrzely bábovky

Vyrábění báboviček za doprovodu známé říkanky je jistě super zábava. Ale nevydrží navěky. Co dalšího můžete s dětmi provozovat, když už jste se vypravili na písek?



1. Vaření a pečení

Kromě bábovek to může být jakékoliv jídlo -- dort, salát, dokonce i "polévka". Z písku, kamínků, natrhané trávy a květů, větviček, lístků umícháte jistě luxusní pokrm... Děti zabaví nejen nabírání písku, ale také shánění kytiček, lístků, kamínků a dalších přísad. A potom se výtvarně vyřádí při zdobení. Fantazii se meze nekladou.




2. Hrady a zámky

Malé princezny a rytíři jistě ocení pevný nedobytný hrad. Postavte spolu věže, hospodářské budovy, hradby, přidat můžete dokonce i polnosti. Není třeba žádné speciální vybavení, postačí klasický kyblík, nějaká ta formička a šikovné ruce.





3. Máme bagr? Máme!

Tady už vybavení potřebujete. Máte-li doma bagr, vemte si ho jednou na písek a uvidíte, co si s ním užijete legrace. Nabírat a přesypávat materiál baví každého malého pískomila. Když není bagr, hodí se i náklaďák! A příběhy autíček se mohou rozehrát.




4. Kuličková dráha

Stačí lopatka a trocha fantazie a můžete si vyrobit cestičku pro kuličku nebo míček a ten potom hnát dráhou kupředu. Rukou nebo klackem, to už záleží na vás. Když uděláte dvě rovnoběžné dráhy, dá se i závodit, kdo bude v cíli první. Potřebujete potrénovat dech? Použijte pingpongový nebo jiný podobně lehký míček a pohánějte ho foukáním.

5. Skok do dálky

Narýsujte čáru a nechte je skákat do dálky. Skoky můžete měřit nebo taky ne, hlavně, když je legrace. Na skákání do písku je fajn, že podklad je měkký a přizpůsobí se tělíčku.

6. Cestička, i když ne k domovu

Když už jsme u toho sportu, co se takhle prachobyčejně vyběhat? V písku je to těžší než na  hladkém rovném podkladu, když jim navíc dovolíte, aby si zuli boty, pomasírují si chodidla. A aby neběhali jen tak dokola, můžou si vyšlapat v písku cestičku a běhat po ní. Na větším pískovišti se z toho dá udělat pěkný labyrint, ve kterém si můžete zahrát na honěnou.




7. Písečný zábal nožiček 

Po velkém sportování dopřejte nožkám relaxaci v písečném zábalu. Je to velmi prospěšné nejen pro malé, ale i velké nohy. Proč byste se měli pařit v botách, když si můžete vyrobit iluzi písečné pláže hned pod okny?



8. Andělíčci

Jsou už unavení? Třeba ještě zvládnou vyrobit andělíčky, klasické, jako ve sněhu, jen s tím rozdílem, že leží na písku. Samozřejmě musíme počítat s tím, že písek bude všude, takže tato aktivita se hodí, když plánujete kompletní očistu včetně mytí vlasů. 

 

Všechny tyto nápady jsme otestovali na vlastní kůži, takže vím, že na děti fungují. Děti ostatně nepotřebují drahé hračky ani zábavní parky, pokud mají rodiče, co sdílí radost s nimi a dokážou si aspoň na chvíli pohrát taky. Zkuste to, je to osvěžující i pro nás velké.

Komentáře

  1. Super nápady. My teď byli v Dinoparku a koupili tam "dinosauří kosti" které se zahrabou a pak se hledají... Stejně tak ale můžou děti hledat jiné hračky nebo klacíky a zkoušet různé nářadí, třeba i štětečky jako archeologové :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super, díky za tip, pravda je, že zahrabávání je taky baví, tak můžou i vyhrabávat :-))

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Cvičení při diastáze břišního svalu

Diastáza břišního svalu - co to je a jak ji poznat

Znáte kičrí? Je to zdravý, vynikající a hlavně skoro bezpracný oběd. Zkuste ho taky