Aromaterapie v létě: využijte přírodní moc éterických olejů

Dovolená, relax, sluníčko, moře, koupaliště, večírky. Vedro, horko, pocení, malátnost, žízeň, hmyz. Letní sezónu si každý charakterizuje po svém. Pravdou ale je, že vysoké teploty, stejně jako hojnost všemožné zvířeny, k létu neodmyslitelně patří. K chlazení nám poslouží bazén, studené nápoje, ovoce. Před sluníčkem se můžeme skrýt do stínu nebo pod filtry opalovacích krémů, hmyz odpudíme repelentem. Svou roli ale mohou sehrát také éterické oleje.




Příroda ve své moudrosti dala rostlinám neuvěřitelnou paletu vlastností. Původně slouží rostlinkám k tomu, aby se vypořádaly s různými podmínkami a překážkami. Nemohou utéct jako zvířata, tak si musí poradit jinak, například když potřebují odolat rozmarům počasí a odradit škůdce. No a lidé se naučili tuto sílu rostlin využívat ve formě éterických olejů.


Víte, které se vám budou hodit v létě?


Máta
Jeden z nejznámějších chladivých éteráčků. A koneckonců i samotná bylinka se často dává do pití za účelem osvěžení. Zajímavé je, že olej je svou podstatou zahřívací, ale podráždí naše chladové receptory, takže ve výsledku naopak ochladí. Je velmi silná, proto se doporučuje používat slabší ředění (max. 2 %). Výborně účinkuje také na bolest hlavy. Staví laktaci a prokrvuje, takže se nedoporučuje kojícím a těhotným ženám. Není vhodná pro malé děti, velmi staré, nemocné či oslabené lidi. 
Způsob použití: hodí se do aromaterapeutické koupele nebo do aromalampy, popř. při bolesti hlavy naředit v nosném oleji a tuto směs namazat na spánky.


Eukalyptus


Podobně jako máta ochazuje a protahuje dutiny. Pochází z Austrálie, kde jsou vedra na denním pořádku, tak není divu, že se rostlina vybavila. Už Aboriginci objevili její potenciál a používali eukalyptus proti horečce. Kromě toho čistí ovzduší od bakterií a virů, proto se hodí při letním cestování. 
Způsob použití: dejte si ho do aromalampy nebo zkuste koupel či sprchu, můžete si ho také nakapat na kapesník nebo keramickou destičku a nechat volně odpařovat. Dobrou volbou je i rozprašovač, obzvlášť, pokud s ním chcete desinfikovat vzduch třeba na cestách.

Tea tree
Je stejné provenience jako eukalyptus, proto nepřekvapí, že má i podobné vlastnosti.  Ochlazuje, osvěžuje, snižuje horečku, dokáže oživit aroma příliš sladkých olejů. Odstraní bolesti v krku, třeba z všudypřítomné klimatizace. Pomáhá na opary, vyrážky a všelijaké podráždění pokožky.
Způsob použití: do aromalapmy pro svěží aroma přidejte 1 kapku do směsi. Na píchance od hmyzu nebo opary můžete aplikovat přímo.


Citrusy (Citrón, Mandarinka, Grep, Pomeranč, Bergamot, Limetka)


Všechny citrusy osvěžují tělo i vzduch, liší se svou vůní a mírně i účinky. Citrón je svěží, ostrý, rychle postaví na nohy, pomeranč snižuje teplotu a uvolňuje křeče z horka, mandarinka osvěží mysl a potlačí cestovní i jinou nevolnost, grep vyčistí vzduch a rozproudí lymfu, takže pomáhá předcházet otokům. Bergamot pomáhá proti bolesti v krku.
Způsob použití: pozor, mají na léto takovou nemilou vlastnost, jsou totiž fototoxické. To znamená, že pokud některý z těchto olejů použijete (zředěný!) na kůži a potom se vystavíte přímému slunci, hrozí vám podráždění pokožky a nepříjemná vyrážka. Takže si je v létě dejte třeba do aromalampy nebo na kapesník, nebo koneckonců rovnou v podobě plodů do vody. A pokud byste to nemohli vydržet bez citrusové koupele či masáže, dopřejte si je raději večer.


Geránium 
Něžná ženská vůně zažene malátnost a smutek z horka, navíc má chladivý efekt na pokožku, takže se hodí po slunění, pomáhá na různé kožní neduhy, které se s létem snadno mohou pojit. Uvolňuje, pomáhá relaxovat.
Způsob použití: přidejte si kapku do neutrálního krémového základu, kápněte do masážního oleje nebo do koupele. Má hodně silnou vůni, která má tendenci přerazit ostatní oleje, takže dávkujte opatrně.


Levandule 


V přehledu letních olejů nemůže chybět levandule se svou nezaměnitelnou vůní a nekonečným spektrem účinků. Chladí a uvolňuje, umožní nám odpočívat, navodí klidnější spánek. Dobrá je během opalování i po něm na ošetření pokožky, hodí se i na spáleniny od slunce. Snižuje krevní tlak.
Navíc odpuzuje hmyz a neutralizuje živočišné jedy, takže se používá na štípance a píchance od včel, vos, komárů i dalších druhů hmyzu. Působí i proti toxinům jiných rostlin, čili pokud se požaháte o kopřivu, sáhněte také po naší fialové krásce.  
Desinfikuje drobná zranění, urychluje hojení, pomáhá předcházet vzniku modřin, což ocení maminky prázdninujících rošťáků.
Způsob použití: lze ji aplikovat přímo na kůži, proto na drobná poranění či poštípání kapejte rovnou, popř. ji dejte na vatičku a tu přiložte na postižené místo. Na spálení od sluníčka ji zkuste naředit v mandlovém oleji, který má regenerační a pěstící účinky, takže působení levandule ještě podpoří.

Recept na závěr: tělová mojito colada 

Pokud vás horko opravdu zmáhá, zkuste si namíchat osvěžující tělový olej po koupeli. 


Potřebujete:
50 ml kokosového oleje, 
30 kapek limetkového nebo citrónového éterického oleje, 
10 kapek mátového oleje

Smíchejte nejdřív éteráčky, potom k nim přilejte kokosák, který se v horku jistě sám rozpustil do tekutého stavu. Promíchejte, nechte chvíli odstát a poté používejte. Pro ještě intenzivnější účinek můžete směs chladit v lednici, ale pak je lepší si ji namíchat do kelímku, protože kokosový olej v chladu ztuhne a z lahve se potom špatně doluje. 


Takže ať žije léto, s pomocí aromaterapie nás nemůže zaskočit!

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Cvičení při diastáze břišního svalu

Diastáza břišního svalu - co to je a jak ji poznat

Znáte kičrí? Je to zdravý, vynikající a hlavně skoro bezpracný oběd. Zkuste ho taky