Luxusní špenátová polévka s medvědím česnekem

Vysoké teploty posledních dní zrovna nenahrávají chuti k jídlu. O to důležitější je v tomto počasí pitný režim. Proto je ideální to spojit a připravit si něco lehkého a snadno stravitelného, co nás zároveň zavodní. Tím jsou jednoznačně polévky. Výhodou této špenátové je i to, že je mimořádně rychlá, takže v rozpálené kuchyni nestrávíte víc času, než je nezbytně nutné. 



Příběh o posunuté desetinné čárce u obsahu železa ve špenátu je notoricky známý. I tak ale tato listová zelenina obsahuje významné množství živin -- a koneckonců ani to železo se mezi nimi neztratí. Kromě něj špenát obsahuje také fytohormony, které podporují nárůst svalové hmoty. To ostatně na vlastní svaly zažíval už slovutný Pepek námořník.

Zelený superhrdina

Z dalších minerálů ve špenátu najdeme draslík, vápník, hořčík, jód, mangan a fosfor. Je v něm také bohatství vitamínů - A, C, E, K a skupina B. Velmi vhodný je pro ženy, co chtějí otěhotnět nebo už miminko čekají, protože je zdrojem kyseliny listové, která podporuje tvorbu tkání. Z dalších prospěšných látek jmenujme beta-karoteny.

baby špenát, listový špenát

Díky obsaženým živinám je špenát skvělý pro naše oči, zuby a dásně. Působí jako antioxidant, takže se doporučuje při překyselení organismu. Zlepšuje metabolismus, napomáhá shazování tuku a rozvoji svalů. Ocení ho anemici, protože podporuje tvorbu červených krvinek. Má pozitivní vliv na hladinu cukru v krvi, takže se hodí pro diabetiky. Vysoká hladina draslíku přispívá ke snižování krevního tlaku.
Nevýhodou špenátu je vyšší obsah kyseliny šťavelové, která brání vstřebání vápníku ve střevech. Proto je vhodné kombinovat špenát s mléčnými výrobky, které zabrání odvádění vápníku z organismu.

Recept na polívčičku

Na plný hrnec polévky budete potřebovat:
1 cibuli
hrst ovesných vloček -- jemných nebo pomletých
lžíci oleje
2 brambory
500 g rozmraženého špenátu
500-700 ml libovolného vývaru
2 lžičky pesta z medvědího česneku
sůl, pepř, parmazán nebo podobný sýr
smetana k podávání

Cibuli nakrájíme a spolu s ovesnými vločkami necháme na oleji zesklovatět. Poté přidáme oloupané a na kostky nakrájené brambory. Chvíli restujeme. 
Následně přidáme špenát. Já měla zmražený, ale pokud chcete teď v sezóně raději čerstvý, použijte tak dvojnásobek, než byste dali špenátu mraženého, předtím ho operte a očistěte. Ještě pár minut vše restujte.
Zalijte vývarem, množství zvolte podle toho jak moc chcete polévku hustou. Z 500 ml vývaru je spíš hustější krém, ze 700 ml taková normální. 
Vařte 15 minut a pak přidejte medvědí pesto. Povařte ještě 5 minut.
Poté odstavte z plotny a rozmixujte dohladka.
Dle chuti dosolte, opepřete. Lze přimíchat lžíci nastrouhaného sýra typu parmazán.

A může se servírovat. Na talíři ozdobte čerstvě namletým pepřem (dospělákům) a kapkami smetany (všem).


špenátová polévka s medvědím česnekem

Díky medvědímu česneku získá polévka zajímavou a netradiční příchuť. Navzdory tomu, že mám doma samé supermlsné jazýčky, se u této dobroty všichni jen olizují a na stížnosti nemají čas. Aspoň ne dřív, než jsou talíře vymetené, a pak se dožadují přídavku. Tak snad bude mít tato medvědí špenátovka úspěch i u vás.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Cvičení při diastáze břišního svalu

Diastáza břišního svalu - co to je a jak ji poznat

Znáte kičrí? Je to zdravý, vynikající a hlavně skoro bezpracný oběd. Zkuste ho taky