Óda na jáhly s receptem na fantastickou jahelnou kaši

V naší rodině jsme si zvykli snídat obilné kaše. Jednou z našich nejoblíbenějších je kaše jáhlová. Obzvlášť rádi pak máme tu s pečenými jablky. Než se s vámi podělím o recept, pojďme si připomenout, proč bychom měli jáhly zařadit do našho jídelníčku. Tedy kromě vynikající chuti, samozřejmě.


Jáhly (v obchodech můžete najít také pod slovenským názvem pšeno) nejsou nic jiného, než obyčejné loupané proso. V české kuchyni se používaly odpradávna, a protože je proso náročné na pěstování, patřily jáhly mezi sváteční pokrmy. Bílou (tedy jahelnou) kaši snídali ve svátky třeba i českoslovenští legionáři za 1. světové války a z dochovaných deníků je potvrzeno, že z toho měli vždy radost, protože si konečně zase jednou pochutnali. A to ještě netušili nic o tom, jak jsou jáhly zdraví prospěšné.

Samé výhody 

Je to přirozeně bezlepková potravina, jejíž cena není nijak závratná. Mají nižší glykemický index, takže po nich nedostaneme tak brzo hlad. Navíc jsou dobře stravitelné a šetrné pro žaludek, nebývá na ně alergie, proto se objevují už mezi prvními příkrmy pro děti. A jsou napěchované minerály. Obsahují draslík, hořčík, fosfor, měď, železo, zinek a křemík. Dále také vitamíny skupiny B a vlákninu, důležitou pro dobré trávení.
Díky tomu jsou jáhly super pro zdravé zuby, nehty, vlasy, pleť i kosti. Působí také proti únavě a podrážděnosti. A jsou dobré při překyselení organismu, protože patří mezi zásadotvorné potraviny.

Co s nimi v kuchyni 

Protože obsahují nenasycené mastné kyseliny, mohou rychleji žluknout. Z toho důvodu je vhodné před úpravou je spařit vroucí vodou, abychom se zbavili nahořklé chuti.
Jáhly lze připravovat naslano i nasladko, rádi si je doma děláme i jako přílohu, třeba k pečené rybě se zeleninou. Když dělám přílohu, vařím je kratší dobu než kaši, aby byly po prohrábnutí vidličkou ještě strukturované na kuličky. Kaši vařím pozvolna asi 25-30 minut, pak má vynikající chuť a je krásně vláčná. Jáhly vaříme v poměru 1:2, tedy na jeden hrnek jáhel dáme dva hrnky tekutiny (vody, mléka, rostlinného mléka, džusu), ale pokud chci mazlavější kaši, nebojím se přilít ještě půl hrnku tekutiny navíc.

Recept

Pokud máte čas, zkuste si na snídani udělat jahelnou kaši s pečenými jablky, skořicí a tvarohem.


Na 3 porce kaše potřebujeme:

1 hrnek jáhel
2 hrnky vody nebo mandlového mléka
1 lžičku mletých vlašských ořechů
1 hrst rozinek
1 polévkovou lžíci tvarohu, ideálně domácího z farmy
1 lžičku loupaného konopného semínka 
2-3 lžíce pečených jablek

Na pečená jablka potřebujeme:
2 jablka
1-2 lžíce vody
špetku soli 
2-3 hřebíčky

Nejdřív si připravíme pečená jablka, klidně i den předem. Jablka si oloupeme a očistíme, nakrájíme na kousky. Dáme do pekáčku, smícháme se solí a hřebíčkem, podlijeme vodou a v troubě rozehřáté na 200 stupňů pečeme odkryté asi 45 minut. Jsou vynikající nejen jako součást kaše, ale i samotné.
Jáhly přebereme a spaříme, poté přidáme vodu nebo mandlové mléko a za občasného zamíchání vaříme 25-30 minut, do vzniku hebké kaše. Vmícháme všechny zbylé suroviny včetně pečených jablek. Dáme do misek a polejeme medem nebo sirupem (javorovým, agávovým, datlovým...).



A potom už jen vychutnáváme tu skvělou chuť, lehce pikantní díky pečeným jablkům, ale přitom jemnou díky tvarohu. A radujeme se, kolik dobrého jsme dnes pro své zdraví udělali.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Cvičení při diastáze břišního svalu

Diastáza břišního svalu - co to je a jak ji poznat

Znáte kičrí? Je to zdravý, vynikající a hlavně skoro bezpracný oběd. Zkuste ho taky