Těhulky, přijďte na masáž

Bolesti v kříži, napětí mezi lopatkami, křeče v lýtkách... I tyto patálie mohou provázet požehnaný stav těhotenství. Jinak zdravé těhulce pomůže přiměřený pohyb, např. plavání těhotenská jóga nebo cvičení. A uleví také masáž, která navodí také tolik potřebnou relaxaci. Nenechte se odradit informací, že těhotné se nemasírují. Pokud narazíte na maséra, který ví, co dělá, proč byste si měly v tomto krásném stavu potěšení z masáže odpírat?


Ano, jedna z prvních pouček při výuce klasických masáží zní, že těhotenství je kontraindikace masáží. Přesto najdete řadu masérů, kteří těhotenské masáže nabízejí. Buď klasicky, nebo speciální technikou určenou právě pro těhotné. 
 
Jak vybrat maséra

Pokud masér nemá speciální kurz, byla bych opatrná. Ideální je, když ho už znáte, potom dokážete odhadnout, jak bude k problematice přistupovat. Dobré je také podívat se, jaké má v nabídce techniky – pokud dělá jen sportovní masáž a třeba baňkování, zamiřte raději jinam. Jestli nabízí reflexní masáže, bude asi vědět, kterým místům se vyhnout, a tomu, kdo se zaměřuje na relaxační techniky, nebude dělat problémy jemnější přístup.
Taky záleží, zda máte už s masírováním jako klientka zkušenosti. Pokud ano, pak vaše tělo i klasickou masáž přijme vcelku v pohodě. 

Samozřejmě, ne všechny masážní techniky jsou vhodné, vynechte ty, které zasahují hlubší tkáně, jsou příliš silové či prohřívací. 
Jestliže se ale chystáte v těhotenství na masáž poprvé nebo po hodně dlouhé době, pak doporučuji raději speciálně těhotenskou. Když má masér certifikát na těhotenské masáže, je vyhráno. Nejen, že ví, kam může a kam nemůže sahat, jaký styl celkově zvolit, ale také má povědomí o specifikách jiného stavu. Proto ho nepřekvapí, že si nelehnete na břicho, naopak sám vás nasměruje k poloze na boku.

Na břiše to nejde


Ano ano, dostáváme se k hlavnímu specifiku masáže těhotných – odlišné polohování klientky. Velké břicho neumožní polohu na břiše, žena proto leží při masáži zadní strany těla vždy na boku, vypodložená polštáři, aby se jí dobře leželo. 

Některé těhulky zase neuleží na zádech. Může se tak stát, že metodou pokusu a omylu dospějete k poloze vsedě a masér vám bude klečet u nohou. Důležité zkrátka vždy je, aby se zvolila taková poloha, kterou žena vydrží, ba dokonce ji bude považovat za příjemnou, aby si užila účinek masáže. Proto pamatujte, jako klientka si vy sama volíte polohu a tedy i to, jakou práci nakonec masér zvládne. Nebojte se požádat o změnu, pokud se nebudete cítit příjemně. 
Někteří maséři nabízejí speciální těhotenské židle, ve kterých klientka napolo sedí a hrudníkem a čelem se opírá o opěrku, jiní mají lehátka s otvorem na břicho. Podle mě ale toto vybavení není ani nutné, ani vhodné. Hlavně smysl toho lehátka mi zůstává záhadou. Mám za sebou dvě těhotenství a neumím si představit, že bříško se svým pokladem nacpu do nějaké díry, nechám volně viset k zemi a budu u toho relaxovat.

Co se bude dít


Speciální těhotenská masáž vychází z aromaterapeutické masáže. Je relaxační, hmaty jsou jemné, hladivé, nezasahují hlubší tkáně, takže se nemusíte obávat, že by snad škodily miminku nebo vašemu namáhanému tělu, masér se vyhýbá rizikovým místům. 

Při použití 100% přírodních olejů lisovaných za studena si bude lebedit vaše pokožka, která má v těhotenství sklon k vysušování. No a pokud si vyberete, lze při tomto druhu masáže použít i některý z voňavých esenciálních olejů, které vám pomohou na těle i na duši. Samozřejmě z nabídky vhodné pro těhotné. A zase, pokud vám nebude sedět ani jedna vůně, nestyďte se odmítnout a nechat se namasírovat jen čistým masážním olejem.  
Těhulky také často řeší, co se vlastně dá masírovat nebo jestli těhotenská masáž nezahrnuje jen břicho. Masírovat lze všecko, stejně jako u netěhotných. Pokud vás bolí v kříži, nechte si namasírovat záda. Když vás bolí karpály nebo otékají ruce, svěřte masérovi horní končetiny, zrovna tato masáž je až nečekaně příjemná. Jestli vám otékají kotníky nebo máte těžké nohy, namasírují se nohy, a to buď jen zezadu, jen zepředu, nebo obě strany. Koho bolí hrudní páteř, třeba od nečekaně nalitého poprsí, možná uvítá masáž hrudníku. A jestli ještě vydržíte ležet na zádech, můžete zkusit mimořádně relaxační masáž šíje + obličeje + hlavy. 


A to bříško? Pokud chcete, můžete si ho nechat jemně namasírovat, tato masáž pomůže při zácpě a navíc si ji užije i miminko. Ale není to povinné a masér vás do toho nemůže nutit. Vaše bříško je jen a jen vaší doménou a sahat na něj může jen ten, komu to dovolíte.
Možností je i celková masáž, ale tu už, zejména v pokročilejším stádiu, mnoho nastávajících maminek nevydrží, je to pro ně dlouhé ležení. Ale zase záleží jen a jen na vás. Masér je tu pro vás, vy velíte, co se s vámi bude dít. Celkovka má jednu výhodu – budete voňavě ošetřená po celém těle, na své si přijdou svaly, pokožka i vaše duše. 


Neohrozím miminko?

Každá nastávající maminka má samozřejmě největší strach o své maličké a některé informace na internetu ji mohou od masže odradit. Odborně provedená masáž však nejen neškodí, ale i prospívá. Přesto se doporučuje nezačínat s masírováním v citlivém období prvních tří měsíců těhotenství. Zvýšené prokrvení tkání by totiž mohlo vést k nechtěným důsledkům. Opatrné by měly být také ženy s rizikovým těhotenstvím. Pokud je ale vše v pořádku, můžete se pak směle masírovat až do termínu, ba některé hmaty dokonce můžete naučit partnera a poté je uplatnit i u samotného porodu. 

Takže počkejte na druhý trimestr, obezřetně vyberte maséra a směle do toho! 


Pokud se vám už nechce nikam cestovat, Stejná vlna nabízí mobilní masérku, která se svým lehátkem přijede až k vám domů. V nabídce máme také možnost kurzu pro nastávající rodiče, kde se naučíte základní hmaty masáže, které uleví nejen během radostného očekávání, ale také při porodu. Stačí jenom zavolat.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Cvičení při diastáze břišního svalu

Diastáza břišního svalu - co to je a jak ji poznat

Znáte kičrí? Je to zdravý, vynikající a hlavně skoro bezpracný oběd. Zkuste ho taky