Polévka se zázvorem pro zdraví a sílu

Tak je to tady. Po letech marného obcházení se chřipka konečně prosadila i u nás doma. Nelením ovšem a nasadila jsem těžký kalibr všemožných přírodních prostředků na posílení organismu, ať už jde o aromaterapii, záplavu čaje s citrónem, med nebo zázvorové orgie.


Právě po zázvoru sahám v poslední době opravdu často. Tento oddenek má řadu úžasných účinků. Obsahuje velké množství vitamínů a minerálů a má výraznou chuť, která prorazí i v případě, že nic jiného kvůli nateklým sliznicím nerozeznáte.
Jako zahřívací potravina posiluje organismus v případě prochladnutí. Uvolňuje ucpaný nos a dutiny, usnadňuje vykašlávání, působí proti bolestem (nejen) v krku. Pomáhá snižovat horečku a zabírá proti bakteriím. Tedy přesně to, co potřebujeme. Navíc má pozitivní vliv na imunitu a působí jako celkový životabudič.
Doporučuje se také proti zažívacím potížím, mj. i při těhotenské nevolnosti. Tady bych ale byla opatrná s vysokými dávkami, protože současně zvyšuje tlak a prokrvuje pokožku a sliznice, což v těhotenství není žádoucí. Z tohoto důvodu bychom měli zvážit i podávání zázvoru dětem do dvou let věku. Zkrátka platí, jako asi tak u všeho, že se má užívat s mírou.

My děláme hlavně čaj, v podstatě v době nachlazení není čaje, abych do něj nepřidala aspoň kolečko zázvoru.



Posilující polévka se zázvorem

A dnes jsme si pochutnali na vynikající polévce z kořenové zeleniny s červenou čočkou a zázvorem. Kromě zázvoru jsem do ní přidala i česnek a základem byl silný slepičí vývar. Potravinoví superbojovníci snad chřipku konečně porazí!




Na hrnec polévky potřebujete:

1 cibuli
2 prolisované stroužky česneku
lžičku nasekaného nebo nastrouhaného zázvoru
4 střední mrkve
1 petržel
1 malý celer
1 l vývaru nebo vody
drcený koriandr
malý šálek červené čočky
citrónovou šťávu dle chuti
řepkový olej


Na lžíci oleje necháme zesklovatět nasekanou cibuli spolu s česnekem a zázvorem.
Přidáme očištěnou a nakrájenou zeleninu a chvíli restujeme.
Zalijeme vývarem a přisypeme špetku drcených semen koriandru. Přivedeme k varu a vaříme přibližně 20-25 minut, do změknutí zeleniny. Asi v polovině této doby přisypeme červenou čočku.
Když je zelenina měkká a čočka uvařená, vše rozmixujeme.
Na závěr dochutíme citrónovou šťávou. Dále dle chuti můžeme přidat ještě další lžičku zázvoru (nedávala jsem, protože potřebuji, aby polévku jedly i děti), sůl či pepř. Ještě krátce prohřejeme a podáváme.




Na talíři můžeme dozdobit dle chuti a nálady třeba čerstvě namletým pepřem, kapkami sladké smetany nebo zeleným koriandrem, který dodá svěží citrusovou příchuť. Jíme jen tak nebo s opečeným rohlíkem či kuličkami do polévky, které děti milují.
 

My jedli tentokrát beze všech příkras, ale děti se i tak jen zalizovaly. Plný talíř snědla kňouravka nemocná a malý nejedlík si dokonce přidal! A mě hřálo vědomí, že si nejen pochutnali, ale udělali i něco pro své zdraví.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Cvičení při diastáze břišního svalu

Diastáza břišního svalu - co to je a jak ji poznat

Znáte kičrí? Je to zdravý, vynikající a hlavně skoro bezpracný oběd. Zkuste ho taky