Kreativní žena: Co mě baví na předmenstruační fázi mého cyklu?

Tak jsem se ocitla v kreativní fázi. A to tentokrát velmi produktivní a tudíž prostě skvělé! Ptáte se, co to je, proč to nemáte nebo jak poznáte, že to máte? Čtěte dál!


Předem tady musím zklamat pány, pokud by to snad nějací omylem četli, protože oni kreativní fázi nemají. Je to totiž jedna z částí ženského měsíčního, menstruačního cyklu. A to ta méně oblíbená předmenstruační, jejíž projevy se často skrývají pod zkratkou PMS.
Známe to všechny. Napětí v prsou a podbřišku, neutišitelná chuť na jídlo, podrážděnost a kritičnost, permanentní blbá nálada. Ale nemusí to tak být vždy. Když jsou splněny podmínky, které si tato část cyklu diktuje, umí být velmi milá.
V předmenstruační fázi chce tělo hodně vody, pohyb, podpořit příjmem bílkovin, ovoce a zeleniny… Potom se vyhneme většině fyzických příznaků. Je ale také nutné být zadobře se svým měsíčním cyklem. To znamená brát ho jako přirozenou součást našeho života, ba dokonce jako výhodu, jako něco, co nám oproti mužům umožňuje být každý týden v měsíci jiná a využívat tak různé výhody jednotlivých fází.
No ale zpět ke kreativní fázi. Na psychické úrovni se dostavuje perfekcionismus a náročnost, žena vidí všechny chyby a nedokonalosti, a to nejen u ostatních, ale především u sebe. A to jednoho netěší. Výhodou tohoto rozpoložení ale je, že dokážeme odhalit chyby a slabá místa, třeba v projektech, plánech, článcích, nebo i v domácích úkolech dětí.
Častá je netrpělivost, protože duše cítí, že brzo přijde “zima”, tak chce vše stihnout, ale ono to nejde. Z toho pak pramení podrážděnost, neklid, nervozita. Když tedy máte prostor k akci, napětí se zpravidla rozplyne. Negativní pocity ale umocňuje také nemožnost se kreativně vyřádit. Tvořivost je totiž nosným kamenem této fáze, jak koneckonců napovídá i její název. 
Může se projevit v nejrůznějších oblastech, nemusí to být jenom “umělecká” činnost. Někdo peče a vaří, jiná šije, další vymýšlí zlepšováky v domácnosti nebo staví s dětmi rozsáhlé stavby z kostek či plastelíny. Nebo vás napadá skvělé nové líčení očí či super kombinace doplňků k outfitu? I to sem patří! 
Mně se tento víkend podařilo od všeho kousek. Uklidila jsem na jeden zátah celý byt, napsala tři články na blog nebo jejich koncepty a nafotila k nim do zásoby fotky, vymyslela tři variace receptů - k snídani, obědu a svačině, a to dokonce i s více etapami přípravy, udělala jsem dětem pomerančový džus do zatím nepoužívaných sklenic...



...stavěli jsme ze stavebnice houpačku a z kostek domek pro myšky, vytvořila jsem facebookovou událost k připravovanému workshopu aromaterapie
Právě tato horečná aktivita mi připomněla, že kreativní fáze je tady. Protože tomu, kdo má cyklus pravidelný, stačí jen spočítat si tři týdny od začátku předchozí menstruace, ale my, které bychom si podle cyklu hodinky řídit nemohly, musíme vychytávat právě ty kreativní projevy. Takže jakmile ucítíte pnutí smejčit, vymýšlet a připomínkovat, dovolte si to. Pusťte tvůrčí přetlak ven. Vyprodukujete tak něco nového a současně se budete cítit dobře. A na kreativní fázi se, podobně jako já, budete těšit!

P.S. Ale aby to nevypadalo, ne vždy se mi zadaří okolnosti nastavit a potenciál fáze využít, a pak se ze mě stane pořádná fúrie, jak z genderově nekorektního vtipu...

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Cvičení při diastáze břišního svalu

Diastáza břišního svalu - co to je a jak ji poznat

Znáte kičrí? Je to zdravý, vynikající a hlavně skoro bezpracný oběd. Zkuste ho taky