7 tipů co dělat venku, když není sníh

Letošní zima se zatím moc nepředvedla. Sotva napadne pár centimetrů sněhu, už hlásí meteorologové oblevu. Pak se rozprší a sychravé počasí láká spíš za kamna než ven. Ale děti se potřebují vybít, ať je doma mír. Proto tady máme pár nápadů, co dělat venku, i když zrovna není sníh.



Venkovní malování
Kupte potravinářské barvy, které rozpustíte ve vodě. Naplňte do rozprašovačů. Z velkého archu papíru vystříhejte šablony, které položíte na chodník. A pak už můžou nastoupit malíři a pořádně se kreativně vyřádit.

Ledové dekorace

Nasbírejte na procházce různé zajímavé barevné přírodniny, například jeřabiny, šípky, jehličí, pěkné větvičky, listy... Lov zbytků podzimu se může stát náplní celého odpoledne, u nás je hledání různých materiálů mimořádně oblíbenou činností v jakékoliv roční době. Použít můžete ale i domácí zdroje, např. slaměné ozdoby, barevné bavlnky, drobné hračky z Kinder vajíček, flitry. Připravte si misku podle toho, jaký tvar chcete ozdobě vtisknout. Ideální jsou kulaté krabičky od sýrů, ale i formičky různých tvarů, obdélníkové krabičky od Lučiny apod. Předměty dejte do zvolené misky, kterou ještě můžete vyložit igelitem, aby šla výsledná ozdoba snadnou vyjmout. Nezapomeňte na provázek, aby se dala dekorace pověsit. Vše zalijte vodou a nechte zmrznout, buď v mrazáku nebo, pokud je pod nulou, venku. A pak můžete už jen rozvěšovat na balkón, stromy na zahradě, ale klidně i v parku nebo v lese (tam se vyhněte ozdobám nepřírodního původu, ať na jaře nezůstane pod stromy nepořádek).

Zavěšení přírodního krmítka
Ptáčkům sice mírná zima vyhovuje, protože potravy je celkem dost, můžete si ale vyrobit přírodní krmítko pro chvíle, kdy napadne sníh a o zobání bude nouze. Použijte třeba rozkrojený a vydlabaný pomeranč, kokosový ořech, jablíčko nebo dýni, ke kterým připevníte provázek a nasypete do nich směs zrní ze zvířátkářství. Koupit můžete také lojovou kouli nebo zrnka nastrkat do otevřené šišky. A pak už stačí na procházce najít vhodné místečko, kam krmítko společně zavěsíte. Nechte vybírat děti a můžou pomáhat i při zavěšení krmítka. Potom už jen choďte sledovat ptačí návštěvníky. A hned máte cíl procházek.



Hra Na Mrazíka
Někdy se malí potřebují prostě jen vylítat. Když už nemrzne, můžete si na Mrazíka aspoň zahrát. Určíte, kdo je Mrazík. Ten honí ostatní a koho se dotkne, ten zmrzne, takže se nehýbe. Někdo jiný je sluníčko a dotekem zmrazené hráče zase rozmrazuje.

Hra Na mráz
Další lítačka, která vychází z notoricky známé hry na sochy. Místo hudby zpívejte. A to pěkně z plných plic. Ať je to stylové, vybírat můžete písničky o zimě. Děti křepčí a tancují. Jakmile zpěvák ztichne, ostatní “zmrznou”. To znamená, že se musí zastavit a zůstat přesně v té pozici, v jaké je zastihlo ticho. Kdo se přesto pohne, vypadává a přidává se ke zpěvákovi, až zůstane jediný hráč, který je vítězem. Po cestě domů si písničky můžete ještě zopakovat.



Fotbal, hokej
Děti, které už vládnou sportovním náčiním, mají samozřejmě možnost vyřádit se s míčem. Můžou si zakopat nebo zahrát hokej. A když vás to napadne během procházky, nasbírejte šišky místo puků, popadněte spadané klacky místo hokejek a mač může začít.

Zimní lovec
Pokud rádi chodíte na procházky, ale děti to nějak nebere, zkuste je zabavit hledáním položek ze seznamu. Hledejte třeba krmítko, kaluž, jehličí, pěkný kámen… Můžete si vyrobit vlastní seznam, nebo si počkat na další článek, kde bude zimní lovec ke stažení.

A jak se v této zimě nezimě baví venku vaše ratolesti? Tipy můžete nechávat v komentářích.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Cvičení při diastáze břišního svalu

Diastáza břišního svalu - co to je a jak ji poznat

Znáte kičrí? Je to zdravý, vynikající a hlavně skoro bezpracný oběd. Zkuste ho taky