Provoněné Vánoce

Vánoce pro mě patří mezi nejvoňavější svátky roku. K typickým vánočním vůním patří borovice, hřebíček, pomeranč, svařák nebo třeba čerstvý, křupavý sníh. Některé vůně nenapodobíme, ale s jinými si můžeme doma vykouzlit příjemnou atmosféru. A navíc mají prospěšné účinky na naše tělo i duši.
 

Pomeranč
Svěží ovocná vůně uvolňuje, osvěžuje, působí pozitivně na psychiku a pomáhá při nespavosti, což se při všem tom vánočním a předvánočním stresu může hodit. Dobře ladí s jinými vůněmi. Máte-li éterický olej, pak použijte aromalampu nebo kápněte pár kapek na kapesník a dejte odpařovat na topení. Ale stačí si oloupat čerstvý pomeranč, éterický olej se přitom uvolňuje do ovzduší, což jistě sami ucítíte. Slupky můžete také nechat sušit na topení. No a takové pomeranče se zapíchanými hřebíčky jsou navíc krásnou dekorací, kterou můžete tvořit spolu s dětmi. Já si pomerančové vůně navíc užívám i při úklidu, protože jsem si oblíbila univerzální prostředek Orange sanitol od Karla Hadka, v němž je velký podíl pomerančové silice.
Vedle pomeranče je velmi příjemná také mandarinka, která harmonizuje psychiku, jaterní činnost a trávení, je vynikající při nevolnosti i bolestech hlavy. V oblibě ji mají malé děti, které potom lépe spí.

Hřebíček
Hřejivý olej ulevuje při nervovém vypětí, tlumí bolest zubů či uší. Působí proti bakteriím a virům -- užitečná vlastnost, když se pohybujete v uzavřených prostorách s větším množstvím lidí. Použijte éterický olej nebo zapíchejte hřebíčky do pomeranče. Můžete je také podrtit a nechat v misce na topení. Pozor ale, olej je dosti silný, stačí malé množství. Těhotné ženy by se mu měly vyhnout, protože způsobuje prokrvení, které může vést k děložní činnosti.
Z dalších zahřívacích vůní jmenujme také badyán (působí mj. proti nadýmání) nebo skořici (zahřívá, prokrvuje, ničí bakterie). Přidáte-li kombinaci těchto tří koření do vína a zahřejete, tak si navíc skvělě pochutnáte.

Borovice
Jehličnanová vůně protáhne dýchací cesty, uvolní ucpaný nos, povzbudí imunitní systém a celkově zharmonizuje organismus. Máte-li namožené svaly z tahání dárků, dopřejte si masáž nebo koupel s pár kapkami éterického oleje naředěného např. v mandlovém oleji, pro koupel pak i v medu. Éterický olej můžete kápnout na polínko a přihodit do krbu. Esenci ale uvolňuje i živý vánoční stromek, nebo aspoň pár větviček ve váze. 
Podobně působí také smrk, jedle nebo modřín, jen poslední dva jsou jemnější a více se hodí pro úplně malé děti.

Vanilka
Možná vás spojení vanilky a Vánoc v první chvíli nenapadne, ale takové vanilkové rohlíčky jsou přece jedním z nejoblíbenějších druhů cukroví. Vůně uvolňuje, uklidňuje při psychickém napětí a stresu, navozuje stav relaxace, působí afrodiziakálně, navozuje pocity blízkosti s partnerem. Nejlepším zdrojem vůně je bezpochyby cukroví čerstvě vyložené na stůl, ale prodává se i éterický olej. Protože ale čistý je velmi drahý, pokud o něj máte zájem, doporučuji vanilku v jojobovém oleji od Nobilis tilia, která vyjde cenově mnohem lépe a přitom má pro běžného uživatele stejné účinky jako samostatná esence.

Med
Vůně, která vás zahřeje. Má také relaxační a uvolňující účinky, navozuje pocit pohody. Osladte si medem čaj, zakousněte do medového perníčku a nic vás nerozhází.
Med je také dobrým nosičem jiných éterických olejů při aromaterapeutické koupeli. 

Kadidlo
Ne nadarmo se používá při meditacích, má totiž sedativní a relaxační účinky. Působí ale také proti průjmu a nadýmání a celkově posiluje imunitu. Zajděte si na půlnoční nebo jinou vánoční mši do kostela nebo si zapalte františka a máte vánoční náladu jak z učebnice.

Eukalyptus citriodora
Citrónový eukalyptus sice není typicky vánoční, ale pro svou schopnost uvolňovat ucpané dutiny a čistit ovzduší od bakterií a virů a pro jemnou, citrusovou vůni patří mezi mé nejoblíbenější oleje, které si vychutnám v každém ročním období.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Cvičení při diastáze břišního svalu

Diastáza břišního svalu - co to je a jak ji poznat

Znáte kičrí? Je to zdravý, vynikající a hlavně skoro bezpracný oběd. Zkuste ho taky