Naše tradiční perníčky pro potěšení těla i duše

Pečeme je na Vánoce, Velikonoce, nebo i jen tak... Řeč je o perníčcích, které mají v oblibě všechny naše děti. V naší rodině se konkrétně tyto pečou už nejméně tři generace.


A protože chutnají i dospělým, kteří pak loudí recept, tak tady je, a to dokonce jako fotonávod.   

Na jednu dávku perníků potřebujeme:
500 g hladké mouky, 150 g medu, 200 g mletého cukru, 2 vejce, 1 prášek do perníku, lžičku koření do perníku, 5 g jedlé sody, 80 g másla, 1 žloutek na potření, popř. mandle na ozdobu


Smícháme tekutý med (naposledy jsem použila medovicový, který je na přímou konzumaci až nahořklý, ale do perníků se skvěle hodí, protože zvýrazní jejich medovou chuť) s vejci a cukrem. Směs našleháme do pěny, ideálně šlehačem, ručně to zabere asi 20 min. intenzivního šlehání. V prosáté mouce rozmícháme prášek do perníku, koření a jedlou sodu. Za stálého míchání přidáme k medové směsi. Nakonec přilijeme ještě rozpuštěné máslo.


Vypracujeme těsto a zabalíme jej do potravinářské fólie. Necháme nejméně jeden den odležet v lednici.


Před pečením těsto ještě jednou prohněteme, poté rozválíme na nepříliš tenký plát (čím tenčí, tím snáz se perníky v troubě vysuší) a vykrajujeme.
Pokud chceme perníčky ozdobit mandlemi, je právě teď ta pravá chvíle, mandle pokládáme na vykrojené tvary před pečením.


Pečeme krátce, kolem 5 minut, při 170 °C. Já nechávám první plech v troubě o minutku déle než ty pozdější, kdy už je trouba víc rozjetá. Když jsem nechávala všechny stejně dlouho, byly poslední perníčky vysušené. Ale záleží, jakou máte troubu, ta naše už není nic moc.  


Po vytažení z trouby perníky hned sundáme z plechu, aby se už dále nepropékaly, a položíme na rovnou plochu, aby se nezkroutily. Ještě horké potřeme rozšlehaným vejcem s několika kapkami vody. Necháme vychladnout.


Jíst se můžou hned, nebo je zdobíme bílkovo-cukrovou polevou. U nás tedy na zdobení většinou ani nedojde, protože se na ně vrhnou naše malé kobylky a perníky nemají šanci.

P.S. Chaloupka není naším výtvorem, dělala ji naše mamka, my ji pouze konzumujeme :-)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Cvičení při diastáze břišního svalu

Diastáza břišního svalu - co to je a jak ji poznat

Znáte kičrí? Je to zdravý, vynikající a hlavně skoro bezpracný oběd. Zkuste ho taky