15 věcí, co jste nevěděli o banánech, a jeden superrychlý recept

Máte rádi banány? U nás patří mezi velmi oblíbené ovoce. Osladí snídaňovou kaši a když nemám připravenou svačinku, popadnu banán a všichni se zasytí.  

Ale víte o nich dost? Já jsem je třeba až donedávna brala hlavně jako vynikající pochoutku a nijak zvlášť neuvažovala nad jejich dalšími přednostmi. Přitom mají překvapivě široké využití, a to i mimo kuchyni.

Zdraví v praktickém balení

Banány jsou bohaté na vitamíny skupiny B, proto mají pozitivní vliv na naši náladu a podporují soustředění. Obsahují draslík, hořčík a železo, takže jsou dobré pro činnost svalů a tvorbu krvinek a snižují krevní tlak. Vysoké množství vlákniny prospívá našemu trávení.
Banány mají uklidňující vliv na žaludek. Pomohou tak v případě zvracení a nevolnosti a zaberou i proti pálení žáhy. Bohatství minerálních látek a sacharidů navíc rychle nahradí ztracenou energii, když nic jiného zatím nepozřete. Proto jsou dobré také na kocovinu. Rozmixujte zralejší banán se 250 ml mléka a lžící medu, vypijte a uvidíte, že brzy vám bude líp.

Ve vedru ochladí, slupka vše vyladí

Z pohledu čínské medicíny je toto ovoce chladivé, proto se hodí ve žhavých letních dnech nebo při stavech horkosti. V zimě je naopak vhodné jejich chladivé působení zneutralizovat, např. grilováním nebo kombinací s hřejivou potravinou, třeba skořicí nebo pohankou.
Banány můžou pomoci i zevně. Pokožka pokousaná hmyzem se zklidní, když na ni přiložíte banánovou slupku. Pokud budete slupkou několikrát denně potírat bradavice, do dvou týdnů od nich máte pokoj. S banánovou slupkou urychlíte hojení škrábanců a modřin a její kousání má za následek bělení zubů.
Užijete i v domácnosti, protože jejich vnitřní část pomůže naimpregnovat a vyleštit kožené výrobky. Rozmixujte slupku s trochou vody a budete koukat, jak naleštíte příbory. Nakrájené na malé kousky a smíchané s hlínou jsou slupky skvělé hnojivo a kromě toho odpuzují mšice.

          Víte, že…
                      ...banány pocházejí původně z jichovýchodní Asie?
                      ...největším vývozcem banánů je Indie?
                      ...banány jsou nejrozšířenějším druhem ovoce na světě?
                      ...dle odhadů existuje až 1000 odrůd banánů?

Není cukr jako cukr

Uvědomili jste si někdy, že čím zralejší banán, tím je sladší a má výraznější chuť? Při procesu zrání se totiž škroby v banánech přeměňují na cukry. Zralý banán je tak skvělm zdrojem rychlé energie. Vyšší obsah cukru však může být na překážku při dietě nebo cukrovce. Výhodou je, že si můžete vybrat ten správný stav zralosti přesně podle vašich potřeb.
No a protože zrání ovoce je ovlivněno okolní teplotou, raději banány skladujte mimo lednici. V příliš nízkých teplotách totiž ztrácejí chuť a kvalitu.

Bleskový dezert: banán s avokádem

Na tento vynikající a zdravím nabitý dezert potřebujete 1 banán, ½ avokáda, plátky mandlí

Banán oloupejte, nalámejte na kousky a vložte do mixéru. Avokádo rozkrojte, odstraňte pecku a vydlabejte dužinu ze slupky. Přidejte ji k banánu a vše rozmixujte. Ihned podávejte.
Pochoutka je vhodná pro všechny věkové kategorie, batolatům stačí jen tak, větším dětem a dospělým ji můžete navíc posypat plátky mandlí.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Cvičení při diastáze břišního svalu

Diastáza břišního svalu - co to je a jak ji poznat

Znáte kičrí? Je to zdravý, vynikající a hlavně skoro bezpracný oběd. Zkuste ho taky