15 věcí, co jste nevěděli o banánech, a jeden superrychlý recept
Máte
rádi banány? U nás patří mezi velmi oblíbené ovoce. Osladí snídaňovou
kaši a když nemám připravenou svačinku, popadnu banán a všichni se
zasytí.
Ale víte o nich dost? Já jsem je třeba až donedávna brala hlavně jako vynikající pochoutku a nijak zvlášť neuvažovala nad jejich dalšími přednostmi. Přitom mají překvapivě široké využití, a to i mimo kuchyni.
Zdraví v praktickém balení
Banány jsou bohaté na vitamíny
skupiny B, proto mají pozitivní vliv na naši náladu a podporují
soustředění. Obsahují draslík, hořčík a železo, takže jsou dobré pro
činnost svalů a tvorbu krvinek a snižují krevní tlak. Vysoké množství
vlákniny prospívá našemu trávení.
Banány mají uklidňující vliv na
žaludek. Pomohou tak v případě zvracení a nevolnosti a zaberou i proti
pálení žáhy. Bohatství minerálních látek a sacharidů navíc rychle
nahradí ztracenou energii, když nic jiného zatím nepozřete. Proto jsou
dobré také na kocovinu. Rozmixujte zralejší banán se 250 ml mléka a lžící medu, vypijte a uvidíte, že brzy vám bude líp.
Ve vedru ochladí, slupka vše vyladí
Z pohledu čínské medicíny je toto ovoce chladivé,
proto se hodí ve žhavých letních dnech nebo při stavech horkosti. V
zimě je naopak vhodné jejich chladivé působení zneutralizovat, např.
grilováním nebo kombinací s hřejivou potravinou, třeba skořicí nebo
pohankou.
Banány můžou pomoci i zevně.
Pokožka pokousaná hmyzem se zklidní, když na ni přiložíte banánovou
slupku. Pokud budete slupkou několikrát denně potírat bradavice, do dvou
týdnů od nich máte pokoj. S banánovou slupkou urychlíte hojení
škrábanců a modřin a její kousání má za následek bělení zubů.
Užijete
i v domácnosti, protože jejich vnitřní část pomůže naimpregnovat a
vyleštit kožené výrobky. Rozmixujte slupku s trochou vody a budete
koukat, jak naleštíte příbory. Nakrájené na malé kousky a smíchané s
hlínou jsou slupky skvělé hnojivo a kromě toho odpuzují mšice.
Víte, že…
...banány pocházejí původně z jichovýchodní Asie?
...největším vývozcem banánů je Indie?
...banány jsou nejrozšířenějším druhem ovoce na světě?
...dle odhadů existuje až 1000 odrůd banánů?
Není cukr jako cukr
Uvědomili
jste si někdy, že čím zralejší banán, tím je sladší a má výraznější
chuť? Při procesu zrání se totiž škroby v banánech přeměňují na cukry. Zralý banán
je tak skvělm zdrojem rychlé energie. Vyšší obsah cukru však může být
na překážku při dietě nebo cukrovce. Výhodou je, že si můžete vybrat ten
správný stav zralosti přesně podle vašich potřeb.
No a protože zrání ovoce je ovlivněno okolní teplotou, raději banány skladujte mimo lednici. V příliš nízkých teplotách totiž ztrácejí chuť a kvalitu.
Bleskový dezert: banán s avokádem
Na tento vynikající a zdravím nabitý dezert potřebujete 1 banán, ½ avokáda, plátky mandlí
Banán oloupejte, nalámejte na kousky a vložte do mixéru. Avokádo rozkrojte, odstraňte pecku a vydlabejte dužinu ze slupky. Přidejte ji k banánu a vše rozmixujte. Ihned podávejte.
Pochoutka
je vhodná pro všechny věkové kategorie, batolatům stačí jen tak, větším
dětem a dospělým ji můžete navíc posypat plátky mandlí.
Komentáře
Okomentovat