Voňavé dýňové špaldoto

Dýně patří k podzimu jako Tom k Jerrymu. Nejen, že je krásně barevná, ale navíc je i zdravá. Má velké množství vody a vlákniny, zato málo kalorií, takže je výborná při hubnutí. Po cvičení využijeme její obsah draslíku, vápníku, hořčíku a bílkovin, které napomáhají regeneraci svalů. A proti podzimním útokům bacilů se hodí vitamíny A, C, D i E…


Klasikou je dýňová polévka, neméně skvělé je i dýňové špaldoto. Pšenice špalda i ječné kroupy obsažené v tomto pokrmu jsou bohatým zdrojem rostlinných bílkovin, takže snadno a rychle získáte parádní oběd nebo večeři.

Na čtyři porce špaldota potřebujeme:


200 g špaldy
100 g ječných krup
dýni (máslovou, hokkaido…, použijte přiměřené množství)
1 cibuli
300 ml zeleninového vývaru
hrst čerstvého nebo lžičku sušeného oregana
špetku sušené šalvěje
pepř
3 lžíce řepkového oleje
parmazán
plátek másla


Na oleji zpěníme nadrobno nasekanou cibuli. Vmícháme oregano (čerstvé předtím nasekáme najemno), šalvěj (opět, máme-li čerstvou, sekáme najemno) a čerstvě namletý pepř a necháme rozvonět. Přisypeme špaldu a kroupy a chvíli restujeme. Poté přidáme na kostičky nakrájenou dýni zbavenou semínek. Zalijeme vývarem, přivedeme k varu a za občasného míchání vaříme přibližně 30 min. do změknutí obilnin i dýně. Na závěr dochutíme nastrouhaným parmazánem a oříškem másla.
Podáváme posypané dalším strouhaným parmazánem, přidat lze také opražená dýňová semínka.

Špaldu můžete použít tak jak je, ale pokud plánujete, že budete toto jídlo připravovat, je ještě lepší, když ji den předem namočíte do vody, aby byla vláčnější.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Cvičení při diastáze břišního svalu

Diastáza břišního svalu - co to je a jak ji poznat

Znáte kičrí? Je to zdravý, vynikající a hlavně skoro bezpracný oběd. Zkuste ho taky